„Bylo zjištěno 20 bodných ran trupu, levého ramene, pravého předloktí a obličeje, jeden průbod levého kolene a čtyřikrát řezné rány krku a obou rukou,“ vypočítala zranění soudní znalkyně Markéta Kulvajtová. Nejspíše se jednalo o nástroj s jedním ostřím. Potvrdila, že nůž, který jí předložila policie na fotodokumentaci, mohl tyto zranění způsobit.

Většina zranění byla vedená spíše střední nebo malou silou, ale našla i větší zranění. Řada z nich naznačuje, že se oběť bránila útokům právě řezným zraněním „Všechna ta poranění vznikla za vědomí,“ poznamenala také.

Zvlášť trýznivá smrt

Zavražděná žena byla při vědomí i během pomalého umírání, když krvácela z ran, které jí její partner způsobil. „Lze usuzovat, že schopnost jednání a pohybu byla zachována po dobu několika minut, než došlo k postupné ztrátě vědomí a následné smrti,“ uvedla. „Z lékařského hlediska lze hodnotit způsob usmrcení poškozené za zvlášť trýznivý,“ dodala k jejímu pomalému umírání. 

Mohl ji ještě zachránit

Tomáš N. se už v pondělí k činu přiznal, nesouhlasí ale s právní kvalifikací skutku, podle níž by mu hrozilo až 20 let vězení. Znalkyně upozornila na to, že i poté, co zasadil zavražděné ženě dvě desítky ran, jí mohlo zachránit život, pokud by jí poskytl první pomoc a zavolal záchranku. Ten však ji místo toho uložil do postele a odjel na Slovensko do míst, kde spolu podle jeho slov trávili krásnou dovolenou.

Jak dlouho mohla Markéta žít po útoku, se odborníci neodvažují říct. „Lze však usuzovat, že v případě poskytnutí odborné lékařské péče v průběhu více minut až do několika málo desítek minut po vzniku poranění by se mohlo smrt poškozené podařit odvrátit,“ řekla.

»Nemohla zemřít za minutu«

Kromě toho také značně zpochybnila Tomášovu výpověď o tom, jak celý incident proběhl. Obžalovaný podle soudkyně řekl, že útok trval 40 sekund a že do jedné minuty zemřela. Znalkyně ale jasně vyloučila, že by zemřela v tak krátké době. „Nebylo tam žádné poranění, které by vedlo k tak rychlé smrti,“ řekla.

Tomáš u soudu v pondělí vypověděl, že za útokem stála eskalace neshod obou partnerů. Spouštěčem útoku byla únava, naštvanost a také alkohol. „Byl jsem unavený, zmatený, naštvaný a opilý,“ popsal chvíle před útokem, na který si podle vlastních slov nevzpomíná. Zároveň uvedl, že se s dívkou měli rádi a trápila jej představa, že by ho opustila. „Nespal jsem a trápil jsem se myšlenkou na rozchod se ženou, kterou stále miluju,” uvedl.

Tvrdí, že se udusila

Obžalovaný se také pustil se znalkyní do polemiky o tom, jak zemřela. Tvrdil, že denně brala léky na krev a spekuloval, že se mohla zadusit, možná i krví, která by jí natekla do plic.„Já jsem přesvědčen, že se zadusila,“ řekl. To však znalkyně odmítla. „Nemohla se zadusit, řekla jsem to jasně“ odpověděla mu rázně na jeho spekulace.

Fotogalerie
42 fotografií