Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunistu Vladimíra Mandíka cestou z práce ubili holí: Za jeho vraždu popravili tři nevinné lidi

Autor: jel - 
2. března 2021
05:35

Vladimíra Mandíka (†58) před sedmdesáti lety ubili ranami holí, když se vracel ze směny na šachtě v Krásné Hoře nad Vltavou domů do Koubalovy Lhoty. Kromě toho, že se živil jako horník, byl také předsedou Místního národního výboru a komunistou. Vyšetřování vraždy bezpečnostní složky velmi rychle uzavřeli a údajní vrazi byli dopadeni během několika dní. Tři podezřelí Václav Junek, Alois Lacina a Karel Máša kvůli Mandíkově smrti skončili na popravišti, oni ale zločin vůbec nespáchali! Už dvanáct let po jejich popravě byli zproštěni viny. Loni se stát za jejich smrt rodinám omluvil.

Detaily případu přinesl server Aktuálně.cz, který prošel spisy týkající se vyšetřování a uvedl, že se chtěl režim pomocí zmanipulovaného procesu zbavit nepohodlných obyvatel, kteří nechtěli vstoupit do JZD. Nejenom že bylo vyšetřování případu uzavřeno v podstatě v řádu dní, ale bylo také plné chyb a nedostatků. Z vyšetřovacích protokolů podle serveru vyplývá, že StB si všímala pouze těch důkazů, které se vyšetřovatelům hodily.

K vraždě Vladimíra Mandíka došlo v půlce února roku 1951. „Junek po krátkém čekání v křoví zpozoroval, že od Milešova přichází Vladimír Mandík. Připravil se k útoku a čekal, až přejde kolem něho, načež vyskočil a prudkou ranou klackem zezadu jej uhodil do pravého spánku. Po první ráně Mandík udělal několik vrávoravých kroků dopředu, jako kdyby chtěl utíkat, a počal volat o pomoc,“ popsali podle serveru vyšetřovatelé napadaní v protokolu. Junek měl pak Mandíka udeřit ještě dvakrát, poslední rána mu měla roztříštit lebku a usmrtit ho.

Junek měl mít s předsedou Místního stranického výboru letité spory a to byl podle vyšetřovatelů důvod k brutální vraždě. Otec šesti dětí tak skončil ve vazbě hned stejný den, kdy bylo nalezeno Mandíkovo tělo. U Junka však neskončilo, společně s ním StB zadžela také Aloise Lacinu. O několik dní později skončil ve vazbě také Karel Máša. 

Soudíte nevinné

Podle vyšetřovatelů chtěla trojice mužů odstraněním Mandíka zabránit vybudování JZD. Aby mohli případ uzavřít, rozhodli se vyšetřovatelé zcela ignorovat důkazy, které by svědčily ve prospěch obviněných. K soudu se tak vůbec nedostaly informace o tom, že se poblíž zavražděného našla nábojnice revolveru a krev, nezohlednila se ani výpověď svědka. Ten měl osudnou noc slyšet výstřel!

„Soudíte nevinné, já jsem nikoho nezabil a vy to víte. Vrazi jste vy!“ v zoufalosti vykřikl Václav Junek před soudem. Ten stanovil strašlivý trest pro všechny tři - smrt oběšením.

Dvanáct let po popravě bylo obnoveno řízení. Při něm hlavní vyšetřovatel případu estébák Oldřich Vejvoda přiznal, že bylo proti vyslýchaným použito fyzické i psychické násilí. Jeho kolega Vojtěch Rybák pak popsal mrazivé detaily výslechu. „Václav Junek soustavně popíral jakoukoliv vinu, a v důsledku toho došlo k nelidskému a surovému týrání. Vyšetřovatelé ho bili 'bejčí žílou', protože soustavně zapíral a doznával se jen pod fyzickým násilím,“ řekl s tím, že když bití skončilo, Junek vše odvolal. 

Obvinění tak byli posmrtně zproštěni obvinění v plném rozsahu. Skutečného vraha se najít nepodařilo, nicméně stát se rodinám oběšených mužů v roce 2020 omluvil a jejich smrt označil za justiční vraždu.

snehulak ( 2. března 2021 09:58 )

To se tedy po sedmdesáti letech dozvídáme věci. Nevina byla opřena o výpověď STBáků že vyslýchané bili a mučili. Jestli byli vinni či nevinni se po tolika letech prokázat nedalo. Asi zasáhla ruka Páně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání