Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Případ vraždy na faře v Chudobíně je znovu u soudu: Miroslav kamaráda ubil pohrabáčem

Autor: ČTK - 
15. února 2021
13:12

Olomoucký krajský soud v pondělí opět otevřel dva roky starý případ vraždy muže na faře v Chudobíně na Olomoucku. Obžalobě čelí třiadvacetiletý Miroslav V. Krajský soud jej původně potrestal za zabití a uložil mladíkovi 9,5 let vězení, a to kvůli předchozímu útoku poškozeného. Vrchní soud v Olomouci však následně trest zpřísnil na 17,5 let, když kvalifikoval čin jako vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem. Nejvyšší soud však na základě dovolání věc vrátil na počátek. Případem se krajský soud bude znovu zabývat za týden.

„Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí vrchního soudu i zdejšího krajského soudu, důvodem byly nejasnosti ohledně zjišťování skutkového stavu. Dostali jsme pokyn o doplnění dokazování o širší znalecké zkoumání psychologa,“ řekl soudce Martin Lýsek.

Miroslav V. v pondělí u soudu opět vypovídal a soudci znovu popsal, co se podle něj 25. dubna 2019 stalo. „Ze začátku to bylo v pohodě, než začal s tou svou paranoiou. Nechtěl jsem ho poslouchat, chtěl jsem odejít. Popadl nůž a bodl mě do ruky. Nakonec se mi ho podařilo ze sebe strhnout, popadl jsem nůž a začal bodat, ale pamatuju si, že jsem ho neporanil. Byl šílený, pořád na mě útočil nějakým krbovým nářadím. Pak jsem něco vzal a praštil jsem ho. Bál jsem se, že mě může zabít,“ vypověděl Miroslav V.

Podle obžaloby vraždě předcházela potyčka mezi obžalovaným a šestadvacetiletým Jakubem K., který na Miroslava V. zaútočil jako první s nožem. Miroslav V. známého nejprve několikrát bodl nožem, nakonec ho umlátil pohrabáčem. Svou roli v případu bude podle informací ČTK hrát zřejmě pocit ohrožení obžalovaného ve chvíli napadení. Obě strany chtějí vyslechnout znalce z oboru psychologie, v plánu to má soud příští pondělí.

Miroslav V., mladý strojní mechanik, se k činu již dříve přiznal, uvedl však, že byl napaden jako první. S Jakubem K. si vyjeli na Litovelsko. Kamarád jej také v noci zavedl do budovy farního úřadu, protože tam prý dříve bydlel. Muž byl podle Miroslava V. pod vlivem pervitinu, do potyčky se dostali po předchozím banálním sporu. Podezřelého mladíka zadrželi policisté o týden později.

VIDEO: Američan Kevin Dahlgren přijel na návštěvu ke svým příbuzným do Brna. Rodinu však brutálně zavraždil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání