Policisté i záchranáři vyráželi ve čtvrtek dopoledne do Korunní ulice na pražských Vinohradech. Z 5. patra tam spadla či skočila 74letá seniorka, pádem z velké výšky si způsobila zranění, která nepřežila. „Na místo proto přijel koroner,“ řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Že by žena zemřela cizím zaviněním, policisté nepotvrdili. V úvahu tak přichází nešťastná náhoda či sebevražda. „Případem se zabývají kriminalisté,“ uvedla mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová.

Jen během čtvrtka je to už druhý senior, který v Praze nezemřel přirozenou smrtí. Od středečního poledne pátrali policisté po 72letém Ludvíkovi ze Šeberova. Uvedli, že muž trpí zdravotními problémy a už v minulosti vyhrožoval, že se zabije. „Muž byl dnes nalezen mrtvý. Bohužel splnil vyhrůžku, kterou avizoval,“ oznámil ve čtvrtek ráno policejní mluvčí Jan Daněk.

Odborník: Tak skokový nárůst jsme nečekali

Podle odborníka Petra Winklera, vedoucího výzkumného programu Sociální psychiatrie z Národního ústavu duševního zdraví, se během koronaviru zvýšil výskyt deprese i sebevražednosti. „My jsme čekali, že dojde ke zvýšení výskytu duševních onemocnění v populaci, ale že ten nárůst bude takto skokový, to jsme nečekali,“ přiznal Petr Winkler v lednu v pořadu Epicentrum překvapení z květnových výsledků během první vlny koronaviru. Ty ukázaly, že riziko sebevražednosti i výskyt deprese se v české populaci ztrojnásobily.

Na podzim  se situace ještě zhoršila. „Zjistili jsme, že nedošlo k poklesu oproti jaru, naopak je tam mírný nárůst výskytu duševních nemocí v populaci,“ vysvětlil některé závěry, ke kterým s kolegy dospěli po provedení další studie v listopadu a uvedl, že riziko sebevražednosti se také oproti jaru zvýšilo o další procento. Vůbec nejvyšší míra sebevražednosti je v ČR evidována u mužů starších 70 let.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Riziko sebevražd? „Takto skokový nárůst jsme nečekali." Odborník o následcích pandemie:

Video
Video se připravuje ...

Riziko sebevražd? „Takto skokový nárůst jsme nečekali." Odborník o následcích pandemie Blesk

Fotogalerie
3 fotografie