Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opilecké večírky v Tatrách mají dohru: Znovu zpřísníme, varuje vláda neukázněné Poláky

Autor: ČTK - 
15. února 2021
17:24

Po opileckých výstřelcích v lyžařském středisku Zakopaném uvažuje polská vláda o tom, že zruší zmírnění opatření proti šíření covidové nákazy, které zkušebně zavedla, uvedla agentura DPA. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski káral „hloupé a nezodpovědné“ víkendové počínání neukázněných rekreantů ve vyhlášeném středisku zimních sportů na polské straně Tater.

„Takové chování jako v Zakopaném může znamenat, že budeme muset zpřísnit omezení,“ prohlásil ministr. Zdůraznil, že nedovolí, aby dosavadní úsilí lékařů přišlo vniveč a aby ze Zakopaného odstartovala třetí vlna pandemie covidu-19 v Polsku. „Každý z nás, kdo viděl fotky či záběry, se musel chytat za hlavu v zděšení z toho, jaké mohou být důsledky,“ řekl o „přehlídce hlouposti“.

Opoziční list Gazeta Wyborcza si ministrova slova vyložil jako příslib opětovného zavedení celostátní uzávěry. Dodal však, že hlad po normálnosti, zábavě na čerstvém vzduchu a plném využití hotelových a gastronomických služeb cítí celá Evropa.

Polsko „na zkoušku“ zrušilo opatření

Polsko v pátek znovu otevřelo hotely a lyžařská střediska na zkušební dobu dvou týdnů. Zakopané se rázem stalo nejdůležitější destinací pro milovníky zábavy. Navíc se slavil valentýnský svátek zamilovaných a v Zakopanéch přibyly davy fanoušků, protože se konaly závody ve skocích na lyžích. Televizní záběry z víkendových nocí opakovaně ukazovaly party rozjařených lidí na pěší zóně Krupówki, která představuje hlavní zábavní a nákupní ulici v Zakopaném.

Lidé zpívali s pouličními muzikanty, tančili. Nedodržovali ovšem bezpečné rozestupy, mnozí si nenasadili roušky. Často také přehnali konzumaci alkoholu. Policie odhaduje, že na Krupówki vyrazilo několik tisíc lidí, někteří z nich se chovali agresivně a chtěli se se strážci pořádku prát. Rvačky byly hlášeny i z penzionů. Několik lidí skončilo na záchytce, mezi nimi i ti, kteří v opilosti usnuli v závěji. Policie podle serveru Onet musela zasahovat asi ve 200 případech.

Klesají počty nově nakažených

V Polsku se počet nových infekcí nedávno významně snížil. Podle ministerstva zdravotnictví v pondělí Polsko zaznamenalo 2 543 nově potvrzených případů nákazy a 25 úmrtí během uplynulých 24 hodin. Zemi s přibližně 38 miliony obyvatel označilo sousední Německo za rizikovou.

V Polsku, které má zhruba 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo skoro 1,6 milionu lidí, z nichž téměř 41 000 nákaze podlehlo.

Video  Epicentrum - Petra Pecková STAN  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa