Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Učitelka v Dolních Břežanech nakazila prvňáčky? „Nic neřešte,“ měla jí říct hygiena. Nakonec zavřeli dvě třídy

Autor: luv - 
9. února 2021
18:03

Učitelka základní školy, která učí prvňáčky v Břežanech u Prahy, se nakazila koronavirem. Ředitelka školy postupovala standardním způsobem a kontaktovala krajskou hygienickou stanici. Tam se dozvěděla dost neobvyklou informaci: »Nic neřešte! Děti mají roušky, není třeba žádného opatření«. Ředitelka vzala věci do svých rukou a třídu radši zavřela.

Učitelka první třídy v břežanské základní škole se na začátku prvního únorového týdne podrobila testům na covid-19. Následující den jí byl z hygienické stanice potvrzen pozitivní výsledek.

„V úterý onemocněla paní učitelka žáků první třídy, ve středu šla na test, od čtvrtka je pozitivní,“ sdělil na facebooku starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN). Když se o pozitivním výsledku dozvěděla paní ředitelka, postupovala standardním způsobem a kontaktovala krajskou hygienickou stanici (KHS). Dostala se k ní neočekávaná informace: Dětem žádné riziko nehrozí, pokud nosí roušky. Není tedy třeba nic řešit.

V úterý onemocněla paní učitelka žáků první třídy, ve středu šla na test, od čtvrtka je pozitivní (a je jí mizerně)....

Zveřejnil(a) Věslav Michalik dne Neděle 7. února 2021

„Vše v pořádku?”

„O pozitivitě paní učitelky nás paní ředitelka informovala telefonicky v pátek 5. února. V rámci epidemiologického šetření jsme dostali informaci, že žáci i učitelé v rámci prezenční výuky dodržují povinnost mít během pobytu ve škole roušku a tuto řádně užívat, ať již v rámci kontaktu s žáky, nebo ostatními pedagogy,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamounová. Z toho důvodu nebyli žáci považováni za rizikoví a nebylo nutné třídě nařídit karanténu

Polovina třídy s covidem

Ředitelka Iva Fischerová vzala iniciativu do svých rukou a neprodleně informovala rodiče malých prvňáčků. Požádala je, aby své děti nechali otestovat, a aby se pak do školy vrátily pouze s negativním výsledkem.  Do neděle se ozvalo několik rodičů. „Z dvanácti dětí bylo šest pozitivních,“ říká Fischerová. Jednou z možností, jak se děti mohly nakazit, respektive jak se virus mohl v kolektivu šířit, je právě výuka od nemocné učitelky a následné neuzavření třídy, které hygiena nepožadovala.

V pondělí proto ředitelka znovu kontaktovala KHS s tím, že ze třídy je nakaženo několik žáků. Přitom uvedla, že nelze zaručit, že všechny děti měly 100% vždy na sobě roušku. „Na základě této nové skutečnosti jsme tedy do karantény odeslali nejen děti z dané třídy, ale také žáky z dalšího prvního ročníku, kteří s touto třídou sdílejí společná hygienická zařízení. Obě třídy prvních ročníků ZŠ byly uzavřeny na dobu trvání karantény,“ doplnila Šalamounová.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli.  - ČTK
Video se připravuje ...

kedris ( 10. února 2021 03:42 )

máme léčivo a dobré, ale vláda a její loutky mají zájem jiný, kdo chce znát pravdu, necht sleduje tok financí

kedris ( 10. února 2021 03:32 )

ps. roušky, respirátory ani očkování NECHRÁNÍ ANI NEOCHRÁNÍ..
BOŽE KDY TO LIDI POCHOPÍ..je to prohlášení prymuly + min. zdra­votnic­tví.­.sta­čí trochu hledat na webu!!
informace pro všechny rozumné lidi - Covid 19 není zápal plic, ale žilní a plicní trombóza !!!
Výsledky studie týmu virologa Hendrika Strecka z Heinsbergu zcela otočily myšlenku přenosu nové coronavirové infekce. Po důkladném prozkoumání bytů osob infikovaných coronavirem COVID-19 ve městě Heinsberg, kde epidemie začala dříve než v jiných německých městech a kde je mnoho nemocných, dospěli vědci k závěru, že na povrchu nejsou žádné životaschopné viry - pouze neživotaschopné.

beruna ( 10. února 2021 01:21 )

Není divu, že se virus pořád tak šíří, když lidi nosí roušky jen na půl žerdi pod nosem nebo dokonce pod bradou, jak je vidět nejen u mnoha dětí na těch fotkách, ale dokonce i u učitelů. Učitelé by měli mít na obličeji respirátory, které přece jen víc brání průniku virů, když jsou dobře nasazené.

CtenarkaA ( 10. února 2021 01:10 )

Ano, to nám při zápisech na podzim na VŠ také říkali, že to řešit nebudou, když měli všichni roušky - a přitom na tom zápise bylo asi 15 pozitivních studentů, které jsme jim poctivě nahlásili. Aneb trasování občas opravdu funguje a nahlásí se i dost kontaktů - jen ta hygiena je zamete pod koberec a vykašle se na to.

bafy81 ( 10. února 2021 00:11 )

No to není. U nas byl taky pozitivní žák, celá trida šla na testy a do karantény, po par dnech se vrátili a jeste ten den volala třídní znovu, že si máme pro děti přijít, ze se ozval dalsi rodič ohledně pozitivity. Takže znovu karantena po karanténě a dcerka znovu na testy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa