Chování policisty zřejmě nebylo tolik přes čáru, jak se mohlo zdát. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a žalobce Ondřeje Šťastného z Městského státního zastupitelství v Praze nebyla intenzita zákroku taková, aby v ní bylo možné spatřovat trestný čin. 

„Dnes jsem dal policejnímu orgánu GIBS pokyn, aby trestní věc příslušníka policie podezřelého ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s fackováním civilní osoby při zákroku v Praze odevzdal k dalšímu řízení vedení Policie ČR,“ sdělil ve čtvrtek Právu Šťastný s tím, že jeho jednání by mohlo být spíš kázeňským přestupkem, který budou řešit policistovi nadřízení.

Konečný verdikt

GIBS celý případ uzavře s tím, že se policista žádného trestného činu nedopustil. Policistovi nadřízení však už dříve jednání odsoudili, trest ho tak nejspíš nemine. Šéf pražské policie Tomáš Lerch chování považuje za nepřijatelné, totéž v den incidentu uvedl policejní prezident Jan Švejdar. „Jsem neskutečně zklamaný z toho, co jsem dnes viděl. Chování policisty je naprosto nepřijatelné a neomluvitelné,“ tweetoval.

Vyhrocený moment nenechal chladným ani ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten už dříve chování policisty odsoudil a omluvil se: „Já bych se chtěl za tento ojedinělý exces omluvit, protože to je samozřejmě naprosto nepřijatelné,“ uvedl Hamáček. 

Celá událost se stala 31. října ráno na autobusové zastávce K Žižkovu v pražských Vysočanech. Tam se pohyboval muž (54) bez roušky. Podle svědka měl být agresivní a demolovat auta. Policejní hlídka vyrazila na místo. Z auta vystoupil policista, který taktéž neměl roušku, na videu je vidět, jak surově usadil muže na lavičku a po chvíli mu uštědřil pořádnou facku. Policista si roušku nasadil, až když přijeli jeho kolegové. 

Fotogalerie
23 fotografií