„Těžko si lze asi představit jasnější případ někoho, kdo by měl být podmíněně propuštěn z věznice,“ řekla dnes podle serveru o Michalu Toběrném předsedkyně senátu Simona Heranová z Obvodního soudu pro Prahu 4. Zdůraznila, že vedení věznice se o odsouzeném vyjádřilo “v superlativech„. Muži stanovila pětiletou zkušební lhůtu.

„Stal jsem se součástí korupčního systému. Dnes bych byl první, kdo by z toho vystoupil. Toleroval jsem neetické jednání, místo abych na něj upozorňoval,” uvedl podle iDNES.cz u soudu bývalý Dbalého náměstek. Státní zástupce ale jeho lítost zpochybnil, podle něj ji projevil až při pátečním zasedání, a to jen formou obecných proklamací.

Vězeňský lékař

Toběrný ve výkonu trestu pracuje, a to jako lékař ve vazbě. U soudu sdělil, že po podmíněném propuštění by dál na zkrácený úvazek pracoval jako praktický lékař v pankrácké věznici a zároveň by dělal chirurga na klinice Centrum zdraví Smíchov.

Korupce

Podle pravomocného verdiktu Dbalý s Michalem Toběrným ovlivnili v roce 2009 za úplatky tendr na nákup gamanože a zakázku na chorobopisy. Chirurg čelil společně s Dbalým v souvislosti s korupcí kolem nemocničních zakázek ještě další obžalobě, soud ale stíhání obou potrestaných mužů označil za neúčelné. Státní zástupce si proti tomu ohledně Toběrný marně podával stížnost, v níž rovněž poukazoval na lékařův postoj k celé věci a nedostatek sebereflexe.

Fotogalerie
7 fotografií