Žádost o podmíněné propuštění podali oba minulý týden. Rozhodovat bude Obvodní soud pro Prahu 4 a Obvodní soud pro Prahu 6. Serveru to potvrdili mluvčí obou soudů Michal Dvořák a Zuzana Barochová. „Žádost (Vladimíra Dbalého) o podmíněné propuštění byla u zdejšího soudu podána dne 10. ledna. Veřejné zasedání dosud nebylo nařízeno,“ uvedla Barochová. O den později podal podle Dvořáka žádost i Toběrný. Ani v jeho případě zatím nebylo jednání soudu nařízeno.

Dbalý, který byl odsouzen k deseti letům a propadnutí majetku, si od června 2021 odpykává trest v ruzyňské věznici. Toběrný odešel od soudu se šestiletým trestem, v pražské pankrácké věznici je od prosince 2021. Před několika týdny byl podle serveru podmíněně propuštěn další aktér této kauzy - bývalý ředitel odboru ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek.

Dbalý skončil před soudem ve všech třech větvích kauzy. Podle rozsudků si přišel na úplatek přes 27 milionů korun za zmanipulované tendry, při kterých vznikla nemocnici škoda přes 150 milionů milionů korun. Klíčovým důkazem byly i jeho podrobné poznámky, do nichž si přijímají peněz podrobně zapisoval. Policie bývalému řediteli zajistila i majetek za zhruba 50 milionů korun. A to včetně kufru, v němž měl hotovost, zlato a známky za 34,5 milionu korun.

Fotogalerie
8 fotografií