Příběh policisty Michala rezoval českými médii. V rozhovoru Michal, který s hodností poručíka působil u Speciální pořádkové jednotky Praha, popsal nejen otřesné vzpomínky z chodeb FFUK, ale také to, proč pro něj byl zásah poslední kapkou a rozhodl se policejní sbor opustit.

V osudný den měl na místě nejděsivnější masové střelby v českých dějinách na starosti na pozici štítaře. Nesl tedy štít a kryl policisty, kteří byli na něm nalepení. „Vlétli jsme dovnitř. Bylo to hrozné. Vlevo ležela zastřelená žena. V kostýmku, pod ní kaluž krve. Bylo slyšet jen chroptění, pláč, řev, zvonění telefonů, všude strašně krve,“ popsal Seznam Zprávám scénu, která se mu dosud vrací ve snech. Ve snech se mu obrazy z fakulty vracely ještě dva měsíce po zásahu.

Žádná pomoc a ponižování

Podle Michala po zásahu místo toho, aby se vzpamatoval na základně a převlékl se, musel ve stejném oblečení špinavém od krve, jet zpátky na FF UK a hlídat budovu a řídit dopravu do jedenácti hodin večer. On navíc musel „na kobereček“ k zástupci velitele. „Když jsme prohledávali budovu a otvírali jednotlivé dveře, tak jsem jednomu z našich, kterému se to nedařilo, řekl ostře, ať uhne, a udělal to beranidlem sám. Jenže to byl asi někdo z velení SPJ, já ho přes tu kuklu nepoznal, takže to se mnou po návratu na základnu řešili,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Z vedení pak dostal úkol hned na šestou hodinu ráno, aby dohlédl na převoz cenin. „Prý to nemám chápat jako trest, ale protože převozy nejezdím, tak jsem si je měl jít osvěžit. No, na ponižování u policie jsem ale zvyklý,“ dodal. Navíc se jeho nadřízení vůbec nezajímali o psychický stav policistů zasahujících na FF UK. „Napsali nám, že když někdo něco má, ať přijde,“ popsal pro Seznam Zprávy praporčík Michal,.

Polopravdy a účel

Ve středu se policie na sociálních vyjádřil ke slovům expolicisty. „Příběh obsahoval spoustu polopravd a jelikož nám autor odmítl dát prostor se vyjádřit, tak zde zveřejníme plnou verzi příběhu,” uvedla na začátku policie.

„Policista dostal nabídku intervence několikrát, jak na místě události, tak i s odstupem času. Vždy ji ale odmítnul nebo nevyužil. Intervence je vždy o dobrovolnosti a nemůžeme nikoho nutit, aby ji využil. Policista dostal možnost převléknout se na základně, kde jak sám tvrdí dal věci do pračky. Mohl si tedy vzít jinou, čistou uniformu. Také dostal prostor na osobní hygienu. Policista navíc mohl kdykoliv sdělit, že není schopen z jakéhokoliv důvodu další služby a nepokračoval by. Jeden z jeho kolegů přesně tohoto využil a nemusel pokračovat v plnění úkolů,” stojí ve vyjádření.

„Nadřízený s policistou řešil jeho neadekvátní reakci vůči jeho kolegovi. Nejednalo se o nikoho z vedení SPJ, jak je v článku uvedeno. Na místě události u filozofické fakulty bylo ze strany vedoucích zajištěno standardní střídání policistů, kteří střežili perimetr, měli možnost se občerstvit a zajít si na toaletu,” upřesňuje policie.

„Závěrem je nutné zdůraznit, že tvrzení policisty vnímáme jako účelové, v lednu byl totiž propuštěn ze služebního poměru, kdy ještě před tím vstoupil do KSČM. Trestný čin, ze kterého je zároveň podezřelý řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů,” dodá policie ve vsém vyjádření.

Video
Video se připravuje ...

Novinář Forman natočil střelce na střeše univerzity: Než vešel do budovy, zastřelil dívku Pavlína Horáková, Lukáš Červený, aktu.cz

Fotogalerie
19 fotografií