„Jsme zraněni, ale ne zlomeni. Akademická obec vchází do nového roku se vztyčenou hlavou,” uvedla 4. ledna, přesně dva týdny po tragédii, rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, když pietní místo vznikalo. Při té příležitosti také zdůraznila, že je nutné hledat cestu k uzdravení.

Podle děkanky Filozofické fakulty Evy Lehečkové se podařilo zabránit tomu, aby z místa vzniklo něco jako mauzoleum smutku: „Podle nás se to povedlo a jsem za to moc ráda. Děkujeme všem, kteří nám s tím pomohli. Myslím, že to posílilo komunitu studujících i akademiků i z různých škol a institucí. Jsme za tuto podporu nesmírně vděční, bez ní bychom zde ten život během měsíce asi jen tak neobnovili,“ řekla v úterý novinářům Lehečková.

„Udělali jsme velmi podstatné kroky vpřed. Když jsem včera měla možnost mluvit se studenty zde v infopointu a cítit jejich energii a chuť vrátit se do studia, chodit znovu na přednášky a účastnit se seminářů, tak jsem cítila, že jsme udělali významné kroky vpřed. Nedokážu říct, jestli jsme se dostali do původního stavu, ale důležité kroky vpřed byly učiněny,“ zhodnotila Měsíc pro fakultu rektorka UK Milena Králíčková.

Vzkazy v ohni

Králíčková společně s děkankou Lehečkovou následně společně přistoupily k pietnímu ohni, aby do něj také přiložily posledními polínky. Milena Králíčková se novinářům svěřila, že na něm zanechala stručný, ale jasný a silný vzkaz: „Nezapomeneme“. „Já každý den musím myslet na ty studenty a kolegy, kteří se už bohužel do toho akademického života nikdy nevrátí. Bylo pro mě důležité napsat jim, že nezapomeneme,“ vysvětila rektorka.

Děkanka FFUK si svůj vzkaz naopak nechala pro sebe. „Byla tam část vzkazu pro zesnulé a pozůstalé a část vzkazu pro ten náš budoucí život, nás těch co tady jsme a jsme součástí té komunity, která se musí uzdravit a jít dál,“ řekla novinářům Eva Lehečková.

Od prvních dnů po útoku se před budovami Univerzity Karlovy začaly objevovat zapálené svíčky. Svíčky postupně vyplnily prostor před rektorátem univerzity na uhelném trhu a lidé jimi zaplnili také celé vstupní schody do budovy FFUK.

Končí Měsíc pro fakultu, pietní oheň na Palachově náměstí v úterý dohořel. Rozloučit se přišly i rektorka UK Milena Králíčková a děkanka FF Eva Lehečková
Autor: Blesk.cz

Po jejich odklizení studenti ze svíček vydlabali zbytky vosku, který u pietního ohně společně roztavili do větších plátů. Ty budou dále využity. „Tyto pláty vosku se přemístí na UMPRUM, kde nám je uskladní a v nějakém odstupu času, až budeme mít všichni sílu, klidně za rok, vosk znovu roztavíme, nalijeme do svíček a spálíme ho. S dostatečným dostupem vybereme vhodnou příležitost.

Vznikne stálé pietní místo?

Vedení školy plánuje vytvořit pietní místo, které by oběti tragédie připomínalo navždy: „Určitě to plánujeme. Je pro nás ale hrozně důležitá podoba a koncepce toho stálého pietního místa. Chceme, aby se na tom podíleli všichni, kteří tou událostí byli nejvíce zasaženi, to znamená, lidé ze čtvrtého patra. Víme, že bude pietní místo, možná deska, možná něco jiného, ale chceme, aby se na tom podíleli lidé z toho čtvrtého patra, a to ještě bude trvat,“ sdělila Blesku děkanka FFUK Lehečková.

V úterý také v Rudolfinu pro pozvané členy akademické obce a dobrovolníky, kteří pomáhali nebo pomáhají zasaženým, zahrála Česká filharmonie. V průběhu středy pak z Palachova náměstí také zmizí kontejnery, které slouží jako zázemí pro psychologickou pomoc zasaženým studentům.

Fotogalerie
21 fotografií