„Vypadá to tady úplně normálně, jsou tady studující, jsou tady zaměstnanci, výuka je normálně připravena podle plánu, vlastně tady není vůbec nic zvláštního,“ uvedla Slussareff. V budově se podle ní pohybují krizoví interventi, kteří přivedli i psa s canisterapeutickým výcvikem. „V těchto dnech můžete na chodbách FF UK potkat fenku Snow, kterou doprovází dobrovolnice canisterapie paní Hajná a paní Bradáčová. Neváhejte se u nich zastavit!“ uvedla FF UK na Facebooku. Dopoledne jsou na fakultě interventi z Českého červeného kříže, odpoledne je vystřídají odborníci z dalších organizací. „Máme teď také posílenou ochranku,“ dodala proděkanka.

Krizoví interventi by se měli střídat podle proděkanky první týden výuky. „V druhém a v třetím týdnu budeme ještě specifikovat podle potřeby, jakým způsobem si ty směny nastavíme, kolik lidí tady budeme mít a podobně,“ řekla. Krizoví interventi jsou přítomní jen v hlavní budově na náměstí Jana Palacha. Pokud by někdo potřeboval podporu v jiných budovách, jsou na webu fakulty dostupné kontakty i nápovědy na to, jak pracovat s reakcemi lidí.

Video
Video se připravuje ...

Drbohlav o střelci na FF: Na psychologický profil vraha je brzy. pdc, icp, Jedlička, Železný

Fakulta připravila pro studenty a zaměstnance instrukce, které by jim měly pomoci s návratem do budovy, kde se tragédie stala. Na webu najdou informace o psychosociální podpoře, organizaci studia, otevřenosti knihoven či bezpečnosti. Vyučující na webu najdou i příručku, jak pracovat se studenty po neštěstí či záznamy z webových seminářů.

Na budově vlají česká a černá vlajka, na schody fakulty položili lidé několik svíček. Na nástěnkách rozmístěných na chodbách jsou pověšené papíry, na které lidé píšou krátké vzkazy. Na chodbě je i umělecký objekt, který tvoří podsvícené květy kakostu českého poskládané z papíru. Objekt má symbolizovat nový začátek, vytvořili ho návštěvníci umělecké dílny při akci Měsíc pro fakultu.

Čvrté patro zůstává zavřené

Budova se studentům a zaměstnancům otevřela s výjimkou čtvrtého patra, které bylo při policejním zásahu proti pachateli nejvíc poškozeno. Zavřené zůstane podle Slussareff zřejmě minimálně do začátku příštího akademického roku. Všechny místnosti v přístupných částech fakulty jsou zabezpečené a dají se zamykat. V budově dál pracují opraváři.

Univerzita Karlova se bude v následujících měsících na jednotlivých fakultách věnovat například zlepšování evakuačních postupů, doplňování vybavení pro krizové situace či školení pro zaměstnance i studenty o tom, jak se chovat v krizových situacích.

Hlavní budova filozofické fakulty byla uzavřená od loňského 21. prosince, kdy se tragédie stala. V lednu se konaly akce Měsíce pro fakultu, které měly pomoci lidem vyrovnat se s tragickou událostí a postupně a citlivě vrátit na náměstí Jana Palacha akademický život.

Fotogalerie
43 fotografií