Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan o stížnosti Richtera kvůli postřelené dceři: Nevylučuji, že se někomu pomoc nedostala

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. ledna 2024
13:25
Autor: ČTK, ver - 
12. ledna 2024
06:45

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci shrnul dění z související s prosincovou tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zmínil nutnost zdokonalit vzájemnou komunikaci a zlepšit výstrahu pro obyvatelstvo a instituce. A vyjádřil se i k případu postřelené dcery poslance Jana Richtera (ANO). Pomoc rodinám obětí střelby byla maximální, jednotlivé chyby ale Rakušan nevyloučil. 

  • Poslanec ANO Jan Richter na čtvrtečním bezpečnostním výboru vytkl policii i vedení školy styl komunikace s poškozenými. Uvedl, že mezi zraněnými byla i jeho dcera. Stěžoval si, že ji policisté po poskytnutí první pomoci nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet na chodníku před fakultou. Uvedl, že jeho dcera byla převezena do nemocnice až po hodině a 40 minutách od útoku.
  • Pomoc rodinám obětí střelby a nasazení personálních kapacit bylo maximální možné, uvedl na páteční tiskovce vicepremiér Vít Rakušan (STAN).
  • Střelba byla bezprecedentní událostí pro celou společnost, přinesla mnohé legitimní otázky do celospolečenské debaty, ale také otřásla i pocitem bezpečí a jistoty, poznamenal dnes Rakušan.
  • Rakušan poděkoval policii za otevřenou, transparentní a srozumitelnou komunikaci ohledně zásahu na Filozofické fakultě. Je podle něj logické, že některé otázky veřejnosti zůstávají i po tiskových konferencí policie.
  • Podle Rakušana je nyní nutné hledět do budoucnosti - a zabývat se prevencí.
  • Zásahem na Filozofické fakultě se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Pomoc rodinám obětí střelby na Filozofické fakultě a nasazení personálních kapacit bylo maximální možné, vzkázal na páteční tiskovce Rakušan. Chyby ale úplně nevylučuje.

Poslanec ANO Jan Richter ve čtvrtek vytkl policii i vedení školy styl komunikace s poškozenými po tragické střelbě, na jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedl, že mezi zraněnými byla i jeho dcera, která je stále v péči lékařů motolské nemocnice.

Emotivní výtky poslance Richtera

Poslanec ANO Richter v emotivním vystoupení uvedl, že střelec, který byl studentem fakulty, jeho dceru zasáhl při druhém ze tří proniknutí do učebny, kde střílel.

Mladá žena podle poslance poté ležela v učebně vedle své umírající kamarádky. Stěžoval si, že policisté po poskytnutí první pomoci jeho dceru nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet na chodníku před fakultou. Uvedl, že jeho dcera byla převezena do nemocnice až po hodině a 40 minutách od útoku.

Richterovi vadilo to, že nechal intervenujícím policistům na sebe kontakty na čtyřech různých místech, nikdo se mu ale neozval s nabídkou pomoci. Policie jeho dceru, pro kterou musel zajistit psychologickou pomoc, pouze druhý den po útoku přijela vyslechnout a zajímala ji pouze osoba střelce, řekl Richter. Nedostal ani informaci o tom, kde skončily dceřiny osobní věci. „Nikdo se mi neozval ani z fakulty,“ dodal poslanec.

Rakušan: Nevylučuji, že se někomu pomoc nedostala

 

Rakušan si po čtvrtečním zasedání výboru nechal vypracovat podrobnou zprávu o tom, jak obecně byla poskytována psychosociální pomoc lidem zasaženým střelbou na FF UK.

„Bylo poskytnuto 635 osobních intervencí občanům, 300 intervencí pracovníkům integrovaného záchranného systému, 750 telefonických intervencí na různých telefonních linkách. Celkem byla poskytnuta krizovými interventy pomoc 1685 osobám,“ řekl vicepremiér.

K případu dcery poslance Richtera dodal: „Nechci řešit, kde někdo nechal telefonní číslo. Interventi poskytli pomoc v 1685 případech. Nevylučuji ale, že se někomu v té chvíli nedostala.“

Podle Rakušana je třeba posílit i povědomí v otázkách podpory duševního zdraví a stát je tady nejen od vytváření kvalitních zákonů či kvalitního prostředí pro práci Integrovaného záchranného systému.

Rakušan: Prevence, prevence, prevence

Rakušan přitom na páteční tiskovce uvedl, že už nebude klást další otázky ohledně postupu policie při střelbě. Zkontroloval ho vnitřní odbor, teď je to na inspekci. Rakušan se proto věnoval především pohledu ministerstva vnitra na tragickou událost a z hlediska ministerstva se zaměřil i na změny v budoucnosti. „Říkáme, že jsme připravili tříbodový plán. Zaprvé prevence, zadruhé prevence a zatřetí zase prevence,“ uvedl Rakušan.

Ministr připomněl, že stoprocentně se podobnému útoku nedá zabránit nikdy. „To ale v žádném případě neznamená, že nemáme podniknout veškeré úsilí k tomu, abychom rizika a pravděpodobnost podobných tragédií eliminovali maximálně,“ dodal Rakušan. 

Podívejte se na záznam tiskovky Víta Rakušana:

Video  Tisková konference Víta Rakušana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nutná včasná výstraha

Rakušan dále uvedl, že ačkoliv GIBS neshledala žádné pochybení v zásahu, který na konci loňského roku proběhl na FF UK, vždy je co zlepšovat. „Určitě je potřeba zdokonalit vzájemnou komunikaci a včasnou výstrahu pro lepší ochranu měkkých cílů i pro varování obyvatelstva,“ řekl Rakušan. 

Ministr přiblížil, jak by prevence podobných tragédií mohla vypadat. „Zintenzivníme školení a nácviky, které posílí schopnost takzvaných měkkých cílů vhodně reagovat v krizových situacích,“ uvedl s tím, že se ovšem chce vyhnout nadměrnému psychickému zatížení dětí a mladistvých. „Nechceme nikoho traumatizovat, nechceme nikoho strašit. Je potřeba najít tu správnou vyváženost,“ dodal Rakušan. 

Všechny fakulty by podle ministerstva vnitra měly vypracovat analýzu bezpečnosti svých budov. Bez ní nemají přijímat obecná ochranná opatření.

Zpřísní se zbraňová legislativa

Ministr vnitra hodlá zpřísnit podmínky pro držení zbraní. Navrhne zkrátit periodicitu zdravotní způsobilosti pro držitele zbraní z 10 na 5 let.  Zároveň chce, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelé množství zbraní.

Je podle něj také potřeba diskutovat o zavedení povinného specializovaného lékařského vyšetření, které bude zahrnovat psychologické vyšetření žadatele o zbrojní průkaz. Přístup k méně přísně regulovaným zbraním typu flobert nebude možný bez zbrojního oprávnění. 

Rakušan připomněl i chystanou digitalizaci centrálního registru zbraní a připravovanou novelu zákona o zbraních a střelivech, díky které budou mít praktičtí lékaři informaci o tom, že je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu.

Ministerstvo vnitra v současné době aktivně řeší zbraňovou legislativu. „Řešíme ji tak, aby se dalo lépe předcházet činům, kterého jsme byli svědky,“ uvedl Rakušan. „Snažíme se najít vyváženost, snažíme se nevstupovat do té debaty hystericky a nechceme aby to bylo na úkor zodpovědných držitelů zbraní v ČR,“ dodal. 

31. ledna bude vyhodnocení zásahu řešit i Bezpečnostní rada státu

Rakušan znovu ocenil práci Policie ČR i chování studentů a pedagogů přítomných na fakultě. Je podle něj logické, že některé otázky veřejnosti zůstávají. Zároveň oznámil, že na 31. ledna byla svolána Bezpečnostní rada státu, na které ministerstvo vnitra předloží komplexní vyhodnocení celé situace ohledně zásahu na FF UK. 

Vláda na jeho vlastní žádost pověřila Rakušana, aby sérii opatření předložil nejprve na jednání Bezpečnostní rady státu a následně ke schválení vládou, a to včetně potřebných finančních nároků pro jejich realizaci. 

Zástupci Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia v úterý konstatovali, že postup policistů během střelby, při které student fakulty zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, byl rychlý a profesionální. Hodnotili jak postup během samotného zásahu, tak i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad nicméně doporučil zlepšit krizovou komunikaci s představiteli institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát.

Policisté motiv pachatele, který po činu obrátil zbraň proti sobě, dál prověřují. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi.

Video  Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse!  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa