Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lenička (14) potřebuje nonstop péči a stará se o ni obětavá máma: „Jsem úplně vyčerpaná, ale musím dál fungovat,“ říká

Autor: VaB - 
31. ledna 2021
05:03

Lenička je čtrnáctiletá dívka, která od narození bojuje. Život samotný nechápe, nemluví ani nechodí. Trpí totiž těžkou psychomotorickou retardací. Nonstop se o ni stará maminka Lenka. Ani její síly ale nejsou bezedné, a jelikož musejí často dojíždět k lékaři, velmi by jim pomohlo auto. Snaží se na něj vybrat peníze. Pomůžete jim? Maminka je samoživitelka.

Ne každý může žít klidný a pohodový život. Lenička (14) je od narození mentálně a tělesně postižená. Už od malička byly její diagnózy nepříznivé. „Již v šesti týdnech prodělala vážný oboustranný zápal plic, kvůli kterému byla měsíc v nemocnici,“ popisuje její utrápená maminka Lenka.

V roce 2013 pak přišla další rána. Znenadání přestala jíst a pít, museli jí proto zavést sondu PEG přímo do žaludku. „Je to pro mě bolestivé, že se má dcera nemůže normálně najíst,“ smutní maminka Lenka.

Bohužel o tři roky později přišla další zdrcující zpráva. Dívka musela podstoupit operaci obou nožiček, vyvracely se jí. Kvůli tomu dodnes nechodí, neudrží se a ke všemu má těžkou skoliózu. Čeká ji tak další operace.

24hodinová péče

Lenička musí být kvůli všem svým diagnózám nonstop pod dohledem někoho dospělého. „Nad Leničkou musím mít dohled 24 hodin denně, ať se děje, co se děje. Nikam bez ní nemůžu, i když jsem úplně vyčerpaná, musím i nadále fungovat,“ popisuje maminka.

I když je osud dívky těžký, drží se a nevzdává se. „I přes všechny diagnózy je Lenička veselá bojovnice, která se nevzdává,“ dodává maminka.

Holky potřebují pomoc

Lenka s dcerou často dojíždí k lékaři. Náročné cesty by jim usnadnilo nové auto. Proto na ně byla vypsána sbírka. „Peníze ze sbírky budou použity na zakoupení motorového vozidla, konkrétně na Volkswagen Golf. Celková cena za jeho pořízení je momentálně 520 000 Kč, Úřad práce v Děčíně by nám měl přispět 200 000 Kč, zatím to ale není stoprocentní,“ uvádí Lenka.

Jako samoživitelka na auto sama nenašetří, proto potřebuje pomoc všech, kterým není jejich osud lhostejný. „Auto nám pomůže především k dopravování do nemocnic, k lékařům či na nákupy. Tímto bychom vás chtěly moc požádat o pomoc s jeho pořízením,“ zakončila žena.

 

Video se připravuje ...
Další videa