Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vakcína jako benefit. Thomayerova nemocnice očkuje přednostně příbuzné zaměstnanců

Autor: veef, ČTK - 
23. ledna 2021
15:00

Pražská Thomayerova nemocnice nabídla svým zaměstnancům rozporuplný benefit. Vakcínu proti koronaviru kromě zdravotníků mohou dostat přednostně i jejich příbuzní starší osmdesáti let. Tento postup velmi kritizují odborníci na zdravotnické právo. Není to jediná aféra spojená s očkováním, která se v minulých dnech objevila.

Očkování jako benefit. S takovouto nabídkou přišla minulý týden Thomayerova nemocnice, která výzvu k přednostnímu očkování svým zaměstnancům poslala písemnou formou. „Očkujeme buď zdravotníky, nebo příbuzné nad osmdesát let,“ potvrdil informaci serveru iROZHLAS.cz náměstek pro léčebnou péči Petr Čech.

„Tuto alternativu jsme zavedli minulý týden, abychom dali našim zaměstnancům nějaký benefit. Dostanou to přednostně a mají to tady u nás, takže si sem mohou toho svého tatínka nebo maminku přivézt,“ dodal Čech.

Tento postup velice kritizoval expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. „I kdyby šlo pouze o příbuzné nad osmdesát let, tak právně neexistuje důvod, proč rozlišovat mezi osmdesátiletým, který má strýčka v Thomayerce, a mezi tím, který ho nemá a zemře na covid. Dost se mi to příčí z hlediska pravidla rovnosti,“ sdělil serveru.

Afér s vakcínami přibývá

Není to první kontroverze ve spojitosti s očkováním, která se v minulých dnech v České republice objevila. Před 14 dny rezignoval ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský, kterému srazily vaz informace serveru Seznam, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Většina z nich nepatřila mezi rizikové osoby, tedy zdravotníky či seniory. Přednostní očkování ve Státním zdravotním ústavu dostala také náměstkyně ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) Alena Šteflová. Ministr ji následně odvolal.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN)  dostal v pátek přednostně vakcínu i populární kuchař Zdeněk Pohlreich. Seznam Zprávám to řekla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. „Pan Pohlreich byl v naší nemocnici naočkovaný hned na začátku ledna. Naočkovaný byl vakcínou z druhé dodávky, kterou se u nás očkovalo,“ sdělila. Sám Pohlreich ale informaci nepotvrdil. „Absurdní, naprosto absurdní,“ řekl jen pro Seznam Zprávy.

Video  Jan Blatný - tisková konference  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 24. ledna 2021 15:37 )

měl nachystané seznamy seniorů 80+, to nikdo neměl, ale to je chyba vlády, mělo se očkovat, ale nebylo koho, registr nebyl odladěný atd

kahuja ( 23. ledna 2021 19:56 )

Tvé maminky je mě líto. Léčit,pomáhat a starat se práce.
Protekční vakcinace je ale jiná káva. Je to rychlejší, bezpracnější, od VZP bez problému hrazené. Navíc zaměstnanci to mají jako benefit, takže dvě mouchy jednou ranou.

kahuja ( 23. ledna 2021 19:44 )

Zdejší Covid_19 se zde v každé diskuzu zasvěceně chlubí jak byla Pha 7 šikovná. Jeho koně jsou ještě Pha 2 a 3.
Zprvu se snažil každou odhalenou protekci bagatelizovat. Teď to má ve stylu zloděj křičí chyťte zloděje.
Tvůj příspěvek určitě nechá bez komentáře, tohle se mu nehodí

ixinka ( 23. ledna 2021 19:00 )

Najednou takový povyk. A že si starosta Prahy 7 Čižinský stáhl přednostně z Bulovky 1100 vakcín pro své seniory, rozuměj budoucí voliče, tak to nikomu nevadilo, a ještě se tím bezostyšně prezentoval v TV a na svém facebooku, jak je dobrý, jak na to vyzrál a jaký je to holenku pán manager, že takto se to má dělat. A to v době, kdy ještě nezačal fungovat centrální registr. Kde na to dostal povolení, kdo to schválil???

Mikeal ( 23. ledna 2021 17:11 )

Pokud je pravda o přednostním očkování toho primitivního hulvátského kuchaře, jedná se o nejvyšší stupeň nehoráznosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa