Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příliš mrtvých v Ostravě: Krizový štáb navrhl u krematorií uvolnění i zákaz těl ze zahraničí

Autor: ČTK, simao - 
8. ledna 2021
14:05

Ostravské krematorium nestíhá, situací se zabýval i Ústřední krizový štáb. Ten doporučil ministerstvu pro místní rozvoj, aby do pondělního jednání vlády připravilo krizové opatření umožňující maximální využití krematorií v době epidemie koronaviru. Jaké novinky se chystají?

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes ČTK řekl, že by opatření mělo obsahovat zákaz dovozu těl ke kremaci ze zahraničí, uvolnění emisních limitů krematorií a omezení spalování v nich jen na lidské ostatky. Chce tak zamezit situaci, kdy by krematoria přestala situaci zvládat.

Vedle Moravskoslezského kraje se podle šéfa Ústředního krizového štábu Hamáčka mohou k naplnění kapacit v příštích dnech a týdnech na doraz dostat i krematoria v dalších krajích, než je Moravskoslezský, odkud jsou hlášeny největší potíže. Nejvíc volných kapacit mají nyní Praha a Liberec, celkově v Česku funguje 27 krematorií.

Potíž v Ostravě a převoz mrtvých

Ostravské krematorium je největší v Česku. Měsíčně zpopelňovalo v průměru 950 až 970 zesnulých, v posledních měsících je to ale o 60 procent víc. Kvůli skladování zvýšeného počtu zesnulých krematorium už v listopadu přistavělo dodatečné chladicí zařízení a nyní přidalo dva mrazicí kamiony.

Ústřední krizový štáb ve středu avizoval, že bude zorganizován převoz 50 těl z Ostravy do krematoria v jihomoravských Hustopečích.

Rážová: U covidu lze pohřbívat i do země

Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes uvedla, že u zemřelých s covidem nic nebrání pohřbu do země.

„Stále je potřeba zdůrazňovat to, že koronavirus není počítán mezi vysoce nebezpečné infekce, a tudíž nemusí být jenom spalováno, ale lze pohřbívat zemřelé i do země,“ upozornila na tiskovce ministerstva zdravotnictví.

Pohřbů do země obecně je ale podle Hamáčka průměrně v Česku 30 za den v porovnání se stovkami prováděných nyní žehem, vždy jde o přání rodiny, poznamenal.

Pohřebákům pomohou hasiči i vojáci

V rámci štábu dnes vznikla skupina za účasti hasičů, zástupců ministerstva pro místní rozvoj a zástupců pohřebních služeb, která bude každý den hodnotit kapacity krematorií a organizovat případné převozy těl.

Ústřední krizový štáb vydal také pokyn, aby při převozech mohly pomáhat dopravní prostředky hasičů či vojáků. Tři roky stará novela zákona o pohřebnictví uvádí, že k převozům těl mohou být využívány pouze speciální pohřební vozy.

Blatný: Převozy těl nejsou výjimečné

„I v dobách, které nejsou tak složité jako nyní, má každý kraj jinou síť těchto služeb a i za normálních okolností dochází k převozu těl mezi jednotlivými ústavy. Samozřejmě když je situace horší, může se tento požadavek objevovat častěji,“ poznamenal dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k situaci kolem krematorií.

„V agendě dispečinku není agenda krematorií, čili já ta data nemám,“ přiznal na tiskovce Blatného náměstek Vladimír Černý.

„Pokud my máme informace z MMR, tak kapacita krematorií v ČR je celkově dostatečná, ale bohužel jsou kraje, konkrétně jeden kraj, který má velký počet obyvatel, tak má pouze jedno krematorium,“ podotkla hlavní hygienička Rážová.

„Je to normální i při výskytu jiných onemocnění, že si krematoria navzájem vypomáhají. Ta situace samozřejmě tam je kritická, ale bývá kritická v Moravskoslezském kraji i při výskytu jiných onemocnění. Musí se to řešit prostě výpomocí,“ poznamenala Rážová.

Podle ankety ČTK ze středy zatím krematoriím ve většině krajů kapacity postačují, i když zesnulých je nyní proti běžnému stavu více.

Nárůst počtu mrtvých někde řeší dvousměnným provozem, ve Zlíně uvažují o třetí směně. Výjimkou je právě Moravskoslezský kraj, kde pohřební služby evidují víc zesnulých, než jsou schopny spálit.

Video  Hamáček o problému s mrtvými během koronakrize: Situace na severu Moravy je kritická, 50 těl se převeze do Hustopečí  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

kahuja ( 8. ledna 2021 14:48 )

Aha už žijeme ve světě kde i slovo t.e.ch­.n.o­.l.o­.g.i­.e
je slovo vulgární

kahuja ( 8. ledna 2021 14:46 )

Zastaralé kapacity i technolo*** kremošek se jednou museli projevit. Těla se už léta vozí z jednoho města do druhého. Pokud se pozůstalí nezajímají o to, co se děje s tělem po obřadě, nikdy se do nedozvěděli. A najednou je to šoking problém ?

jana999 ( 8. ledna 2021 14:35 )

tak proto nestíhají, když spalují i s ciziny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa