Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka miliardářů: Trumpova „Hvězda smrti“ se hroutí, Biden má třikrát víc peněz na kampaň

Autor: mav - 
25. října 2020
15:25

Americké volby se blíží do finále, kampaně jedou na plné obrátky - a vzduchem létají miliardy. Joe Biden a Demokratická strana mají oproti Republikánům výrazný náskok, třebaže je Donald Trump nejbohatším prezidentem americké historie. Do finálových předvolebních týdnů vstupoval bývalý viceprezident Biden s výhodou více než sta milionů dolarů, píše server Politico.

Náklady na kampaně sleduje Federální volební komise (FEC), která nyní zveřejnila čísla za minulý měsíc. Od začátku kampaně do konce září vybral Biden od svých podporovatelů 822 225 400 dolarů (18,9 miliard korun), zatímco Donald Trump pouze 557 810 000 (12,8 mld. Kč). Většinu už utratili za inzeráty a spoty v televizi, rozhlase i na internetu; příspěvky ovšem ještě přicházejí. Ke 14. říjnu tak měl Biden k dispozici 331,2 milionu dolarů proti Trumpovým 223,6 milionu.

„Zoufalý finanční výhled znepokojuje mnohé republikánské stratégy, kteří soudí, že obhajující prezident by měl být v lepší pozici a že nedostatek peněz jde ruku v ruce s prezidentovým zaostáváním v průzkumech a s nepříliš úspěšným bojem s pandemií koronaviru,“ píše Politico.

Přitom ještě na jaře to bylo naopak, Biden musel napřed v primárkách (rovněž za nemalých výdajů) porazit demokratické rivaly, zatímco Trump už měl na obzoru samotné volby - a k dispozici slušné finance.

Tehdejší šéf jeho předvolební kampaně Brad Parscale se chvástal, jak mocná je jeho mašinérie: „Skoro tři roky jsme budovali kampaň jako parní válec (Hvězda smrti). Šlape na plný výkon, za pár dní stiskneme poprvé spoušť,“ napsal na twitteru a přidal obrázek Hvězdy smrti ze Star Wars, obávané vesmírné stanice, která fašistickému impériu umožňuje ničit celé planety jedním výstřelem (a kterou zničí Luke Skywalker, jak se okamžitě začali Parscalemu vysmívat uživatelé twitteru). Ironií osudu je, že Parscale jako šéf skončil v červnu, z kampaně odkláněl miliony dolarů do svých firem.

„Nepotřebujeme peníze, máme spoustu peněz,“ holedbal se Trump ve čtvrteční televizní debatě s Bidenem. „Hillary Clintonovou jsme porazili jen s malým zlomkem peněz.“ Přehání, zlomek to byl nadpoloviční: Ve volbách roku 2016 měl Trump na kampaň 351 milionů dolarů, Clintonová 586 (13,4 miliardy korun).

Letošní volby jsou tak i podle peněžního ukazatele výrazně vyhrocenější. A to do nich musíme započítat ještě jeden extra případ: Ještě daleko víc než oba letošní kandidáti totiž měl na kampaň Michael Bloomberg, třebaže byl ve hře jen pár měsíců v rámci primárek Demokratické strany. Miliardář (s 55 miliardami dolarů 16. nejbohatší Američan) a starosta New Yorku z let 2002-13 nasypal do vlastní kampaně 1,1 miliardy dolarů (25,7 mld. Kč), takřka vše ze svého. Když si jej ale Demokraté za kandidáta nevybrali, mocně podpořil Bidena. A to i finančně.

„Investuji do této země, mou investicí je odstranit prezidenta Trumpa z Bílého domu, nebo se aspoň ze všech sil snažit,“ vyjádřil se na jaře. Jen na Floridě teď v Bidenův prospěch nakoupil inzerci za sto milionů dolarů. Florida je obvykle klíčový, váhavý stát, největší z bojišť (prezidentské volby jsou nepřímé a většina států pravidelně volí jednu, nebo druhou stranu). Oba tábory tam proto utratí velkou část svých zdrojů: Jenom televizní spoty tam letos podle firmy Advertising Analytics vyjdou na 263 milionů dolarů.

„Bloombergova masivní inzerce, jež začala zhruba před měsícem, natlačila Trumpa do defenzivy v jižních státech,“ píše Politico. „V důsledku prezidentova kampaň omezila nákupy televizních spotů v klíčových severních státech jako Wisconsin, Pensylvánie a Michigan - a vzniklé vakuum zaplňují skupiny podporující Joea Bidena.“ A Trumpův štáb musí utrácet i ve státech, které dosud bývaly spolehlivě republikánské, například v Arizoně, Severní Karolíně a Georgii.

Vedle financování inzerce se Bloomberg pokusil pomoci Bidenovi také nepřímo. Na Floridě nesmí volit trestanci dlužící na pokutách nebo soudních výlohách, a tak miliardář finančně i propagací podpořil iniciativu, která tyto dluhy uhradila. Vybralo se asi 22 milionů dolarů pro 31 tisíc dlužníků. Akce prý nerozlišovala podle politických preferencí, ovšem z velké části jde o černochy a Latinoameričany, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že budou volit Demokraty.

Miliarda z Vegas

Trump má na své straně taky některé těžké váhy, například tradičního sponzora Republikánů, kasinového magnáta z Las Vegas Sheldona Adelsona. Devatenáctý nejbohatší Američan letos ze svých 32 miliard dolarů věnoval Trumpovi nejméně 75 milionů (1,7 miliardy Kč).

A co vlastní zdroje? Podle magazínu Forbes a jeho žebříčku miliardářů Trump od roku 2016, co vyhrál volby, zchudl skoro o polovinu. Už je tedy "jen" 339. nejbohatším Američanem, jeho jmění (mj. mrakodrapy na Manhattanu, hotely a golfové resorty) má hodnotu 2,5 miliardy dolarů (57,3 mld. Kč). Začátkem září připustil, že uvažuje přidat si na kampaň až 100 milionů dolarů ze svého. Ale zatím se tak nestalo, podle údajů komise FEC Trump přispěl pouhými osmi tisíci. V minulých volbách z vlastní kapsy vytáhl 66 milionů dolarů.

Bidena ale vedle Bloomberga či jiných boháčů také podporuje spousta malých dárců. Jak poznamenal jeden z Bidenových fundraiserů: „Nic nepomáhá vybírat peníze tak jako nenávist k Trumpovi.“

yokky ( 25. října 2020 16:20 )

Lets. Go Mr trump🤩🤩🤩🤩🤩🤩

yokky ( 25. října 2020 16:18 )

Zobrazit celou diskusi