Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Předvolební panika u republikánů: Od Trumpa dávají ruce pryč i jeho senátoři

Autor: mav - 
21. října 2020
22:30

Čtyři roky mávali senátoři Republikánské strany rukou nad neustávajícími skandály a kontroverzemi. Ignorovali jeho nekonečnou ukřivděnost a výlevy na twitteru a vyhýbali se konfliktům s ním. Volili povětšinou v souladu s jeho agendou a hájili ho v procesu impeachmentu (odvolání). Ale dva týdny před volbami si senátoři začínají připouštět, že Trumpova vláda může brzy skončit, píše CNN.

V úterý třetího listopadu se nevolí jen prezident, nýbrž i celá dolní komora Kongresu (na dva roky) a třetina horní. Senátoři slouží šest let a zatím mají ti republikánští většinu 53 ku 47. Snadno ji mohou ztratit.

Veřejně i v soukromí se Republikáni od prezidenta začínají distancovat; zejména u těch právě obhajujících své křeslo je teď pozice vůči Trumpovi klíčová. Mohli původně doufat, že se ve volbách svezou na prezidentově vlivu a popularitě, jenže teď se obávají, aby jim spíš neublížil. Mnozí teď například odmítají Trumpovy lehkovážné výroky ke koronaviru či časté slovní výpady vůči epidemiologovi Anthonymu Faucimu.

„Mám v dr. Fauciho velkou důvěru,“ vyjádřil se například Thorn Tillis, senátor za Severní Karolínu, jehož znovuzvolení je teď hodně na vážkách. „Věřím úsudku dr. Fauciho,“ prohlásil i Lindsey Graham z Jižní Karolíny. Ten napřed býval stranickým kritikem Donalda Trumpa, když se ale chopil Bílého domu, najednou se Graham stal jedním z jeho nejsilnějších spojenců. Teď však průzkumy před jihokarolínským kláním vypadají velmi vyrovnaně…

Susan Collinsová, senátorka za Maine, raději Bílý dům ignoruje. Neodpověděla na otázku, zda je pro znovuzvolení Donalda Trumpa; a místo aby podpořila viceprezidenta Mikea Pence na mítinku v Maine, odjela do Washingtonu, prý hlasovat.

Od Trumpa se snaží distancovat i texaský senátor John Cornyn, jinak věrný zastánce prezidenta. V Senátu se nehlasuje přísně podle stranických pokynů; podle statistiky serveru 538 hlasoval Cornyn v 95 % případů v souladu s prezidentovou pozicí; jen dva z 53 senátorů byli „věrnější“. A ani veřejně se vůči prezidentovi Cornyn nijak nevymezoval. Až teď, a to poněkud podivně.

„Tváří v tvář překvapivě vyrovnanému soupeření – za což nemalou mírou může propad Trumpovy popularity, stahující s sebou celou stranu – se Cornyn snaží přesvědčovat voliče, že vlastně není Trumpovým přikyvovačem. Oponoval Trumpovi mnohokrát! Akorát jenom soukromě!“ vysmívá se mu komentátor CNN Chris Cillizza. „Prezidenta Trumpa nezměníme, je, jaký je, a buď ho milujete, nebo nenávidíte,“ vyjádřil se Cornyn. „Snažil jsem se vyhýbat veřejným konfrontacím s ním; jak jsem si všiml, obvykle nedopadají dobře. Ale když jsem s ním nesouhlasil, a že tomu tak někdy bylo, tak v soukromí.“

Čínský řiťolezec

Zato senátor Ben Sasse z Nebrasky už se do Trumpa pouští na plná ústa. „Jak se chová vůči ženám! Utrácí jako opilý námořník! Jeho rodina si z prezidentského úřadu udělala byznys,“ spustil tirádu při projevu k voličům. „A jak líbá zadky diktátorům… Jak ignoruje Ujgury v koncentračních táborech v Sin-ťiangu, nezvedl prst na obhajobu Hongkonžanů…“ připomíná CNN.

Trumpova šance na znovuzvolení teď podle serveru projektu 538 nevypadá nadějně, průzkumy mu přisuzují jen 42 % hlasů a ještě méně volitelů. A i v Senátu spíš Republikáni většinu ztratí. Stranu tak zřejmě čeká velká debata o její podobě a pozicích, s nimiž netradiční prezident tolik zahýbal. Jeho spojenci dost možná budou tahat za kratší konec provazu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 22. října 2020 00:12 )

no kéééž by...

Zobrazit celou diskusi