Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hřib bude pomáhat v nemocnici. „Měl by si nafackovat,“ schytal to od Mynáře za slova o prasatech

Autor: jza - 
22. října 2020
12:26

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který je vzděláním lékař, ve čtvrtek oznámil, že od příštího týdne bude pomáhat v jedné z pražských nemocnic. Pražany ujistil, že řízení města je zajištěné. V ten samý den se dočkal ostré kritiky od Vratislava Mynáře - Zemanův kancléř reagoval na Hřibův komentář, v němž primátor odsoudil akt předávání státních vyznamenání jako „párty pro papalášskou smetánku“ a přidal slova o prasatech. „Kdyby v sobě měl pan primátor Hřib aspoň trochu slušnosti, tak se všem omluví, okamžitě odstoupí a někde v soukromí si nafackuje,“ reagoval Mynář.

„Od úterý budu pomáhat v jedné z pražských nemocnic jako dobrovolník. Podobně jako mnoho dalších chci v této těžké době nabídnout pomocnou ruku. Lidé v nemocnicích teď potřebují veškerou naši podporu,“ oznámil Zdeněk Hřib na sociálních sítích. Doplnil k tomu, že o řízení města nemusí mít Pražané obavy, primátor se totiž nadále bude účastnit jednání krizového štábu i městské rady. „Hlavně teď chci ale pomoci a zužitkovat svou lékařskou kvalifikaci. Jsme v tom všichni společně. Bez rozdílu,“ dodal.

Ten samý den se ale primátor dočkal nelichotivých slov od kancléře Vratislava Mynáře, který ve čtvrtek na tiskové konferenci na Pražském hradě oznamoval, že předávání státních vyznamenání 28. října se odsouvá na příští rok. Hřib totiž 13. října, v době, kdy se vyhlašovaly další restrikce kvůli epidemii covid-19, řekl, že konání takové akce je „další ukázkový příklad pohrdání občany v přímém přenosu“. V tu dobu totiž ještě platilo, že se akt na Hradě i přes restrikce uskuteční.

Párty pro smetánku

Přestože pro dolních 10 miliónů bude všude všechno zavřené, tak na Hradě bude párty pro papalášskou smetánku. Důvod je stejný jako na jaře. Prasata jsou hladová,“ psal Hřib minulý týden. Narážel na kontroverzní zabijačku, kterou hradní kancléř pořádal v Osvětimanech na jaře - v době, kdy po celé zemi panovala tvrdá protiepidemiologická opatření. 

To prase nebylo nemocné, to prase bylo hladové. A to prase bylo hladové proto, protože penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se to prase krmilo, neexistují a to prase by umřelo hlady,“ hájil tehdy chování svého kancléře prezident Miloš Zeman ve Frekvenci 1.

Nazval Gotta prasetem?

Právě Hřibova slova o prasatech hradního kancléře očividně zvedla ze židle a na závěr čtvrteční tiskové konference pražského primátora dokonce vyzval k rezignaci. „I letos jsou mezi vyznamenanými veteráni druhé světové války, kteří bojovali za naše životy, budoucnost, za vlast za národ. Jsou mezi nimi lidé, kteří denně bojují za naše životy s epidemií i Mistr Karel Gott. Všechny tyhle primátor nazval hladovými prasaty,“ řekl Mynář. 

Kancléř to označil za „nejstrašnější urážku“ všech vyznamenaných v téměř stoleté historii udělování vyznamenání. „Kdyby v sobě měl pan primátor Hřib aspoň trochu slušnosti, tak se všem omluví, okamžitě odstoupí a někde v soukromí si nafackuje. Nechám jenom na vás, abyste si udělali obrázek, co je tohle za člověka,“ dodal.

Podívejte se na záznam Mynářovy tiskové konference:

Video  28. října nebudou vyznamenání na Hradě, oznámil Mynář Zemano  - Blesk - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Hřib: Mynář má slova překroutil

Hřib na to na twitteru odpověděl, že jeho dřívější výrok rozhodně narážel na zmíněnou zabijačku a netýkal se vyznamenaných osobností. Mynář podle něj jeho slova nepravdivě překroutil. „Pro smetánku z Hradu by neměla platit jiná pravidla než pro tzv. dolních 10 milionů ve zbytku celé republiky. Na tom si stále trvám a takhle by se to opravdu dělat nemělo,“ dodal s tím, že je rád, že se konání akce odložilo.

 

7vox7 ( 2. listopadu 2020 09:27 )

Hřib se aspoň snaží, ale vy p.Mynáři akorát krmíte prasata.

Vaclav Trefil ( 22. října 2020 20:03 )

opice jsem myslel, táta a mámou

BoziMilda ( 22. října 2020 19:24 )

Nafackovat by si měl soudruh Mynář. Jinak by měl být stíhán pro týrání zvířat, když má prase hladové, tak mu má koupit šrot, jako každý chovatel. Navíc jestli předtím krmil prase zbytky z kuchyně, tak porušoval i hygienické předpisy. A místo aby držel pysk, tak se tady ještě chlubí svojí tupostí.

qtek ( 22. října 2020 19:11 )

Naposled se to rušilo za protektorátu, za presidenta Háchy.

PPP150W ( 22. října 2020 19:05 )

Pane, jste při smyslech? Za prvé mě se líbí...je špatně, má být mně, za druhé syčák se píše s y, nikoli s i, ale to jsou jen hrubky, svědčící o vašem nedostatečném vzdělání. Co však svědčí o vaší nedostatečné orientaci na politické scéně je další záměna i za y, protože v tomto případě tady melete o někom zcela jiném, což je vzhledem k vašemu zápalu komické.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa