Náměstí nedaleko pražského Anděla, které ohraničuje multikino, několik restaurací, kanceláře a obchody, dlouhodobě funguje jako místo odpočinku. Rovné betonové dláždění zase láká místní omladinu ke skejtování. Stín z více než 20 vzrostlých listnáčů tu byl tedy více než vítán.

Místo stromů pahýly

Vzrostlé katalpy ale zničehonic musely k zemi, zbyly z nich jen pahýly. Řadu lidí to rozhořčilo, na sociálních sítích, kde se fotografie pařezů objevily, se nechápavě ptali, proč k tomu muselo dojít. „Pozemek nepatří pod správu Prahy 5, je v soukromém vlastnictví. Nicméně mohu potvrdit, že pokácení stromů proběhlo v součinnosti s odborem životního prostředí pro Prahu 5,“ řekl v pátek dopoledne Blesku mluvčí Prahy 5 Tomáš Kopečný.

Stromy napadl parazit

„Katalpy napadla dřevomorka, která způsobuje, že stromy už dál nerostou a pouze slábnou. Proto bylo rozhodnuto, že se stromy pokácí a nahradí se pavloniemi, které jsou vysázené na pěší zóně Anděl. U těch je dlouhodobě prokázaná odolnost, a budou tedy mnohem vhodnější,“ doplnil mluvčí

Nových stromů se Smíchovští dočkají zřejmě už během podzimu. Podle zjištění Blesku byly v pátek dopoledne na místě zasazeny už tři nové pavlonie, které na jaře a v létě krásně fialově kvetou. Plácek tedy bez zeleně naštěstí nezůstane.

Fotogalerie
9 fotografií