„Během příjemné procházky po vltavském nábřeží a přilehlém okolí se může celá rodina dozvědět mnoho zajímavých informací – od toho, jak vypadaly Holešovice v pravěku, až po to, jak se Trojská kotlina promění do budoucna,“ uvedla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě).

Park U Vody

Celá stezka je 4,5 kilometru dlouhá a zvládne ji bez problému celá rodina včetně kočárků. První cedulka s QR kódem je jen kousek od oblíbené komunitní zahrady Prazelenina v ulici Varhulíkové. První cedulka zájemce informuje o novém parku, který je zde v plánu.

„Takzvaný park U Vody čekají rozsáhlé úpravy, jejichž cílem je především navrátit a znovu zpřístupnit řeku místním obyvatelům a zlepšit podmínky pro příjemné trávení volného času. Nový park by tak měl v budoucnosti tvořit plnohodnotnou součást příměstského parku Trojská kotlina,“ sdělí mimo jiné cedulka s QR kódem.

Pravěká Troja

Cedulky ale neinformují jen o budoucích plánech v této oblasti, ale i o její historii. A to i o té pradávné. Zastavení číslo 3 je přímo v areálu Prazeleniny a Pražany seznámí s tím, jak celá oblast vypadala v pravěku.

„Osídlení holešovického poloostrova je bezesporu velmi staré. V minulosti byly objeveny předměty, resp. důkazy pobytu lidí v lokalitě již z mladší doby kamenné,“ sděluje kartička a upozorňuje, že ve 30. letech 20. století byl v nedaleké Stromovce objeven vzácný hrob ženy z doby bronzové. „Byl zde nalezen náhrdelník z kamenných korálků a několik měděných trubiček. Jedná se o jeden z nejstarších nálezů výrobků z tohoto kovu v Čechách,“ dozví se zájemci.

Jednotlivá zastavení nejsou ale jen podél Vltavy. Hned dvě se nachází třeba v pražské zoo, kdy jedna z nich informuje o pražských vinicích, a to nejen o těch, které se nacházely a nacházejí v Troji, ale i o těch, které se nacházely pod Bulovkou a u Kobylis.

Příroda a infrastruktura jdou ruku v ruce

Zajímavé je i trojzastavení s čísly 11, 24 a 25, které se nacházejí v oblasti Císařského ostrova, plavebního kanálu a Staré čistírny odpadních vod. V jejich okolí vznikne v budoucnu další naučná stezka s názvem Cesta krajiny a infrastruktury. „Ta ukáže, že témata přírody, rekreace a dopravní i technické infrastruktury lze víceúčelovým přístupem bezkonfliktně provázat,“ řekl už dříve ředitel IPR Ondřej Boháč.

Praha ve spolupráci s městskými částmi má v celé Trojské kotlině opravdu hodně plánů. Některé menší, které jsou vidět už teď, nebo se jich Pražané dočkají v nejbližších letech. Některé projekty jsou ale mnohem dlouhodobějšího rázu. Stačí tedy jen chytrý telefon do ruky a podzimní procházky kolem Vltavy zase dostanou trochu jiný náboj.
Fotogalerie
11 fotografií