Šest ciferníků hodin kostela na náměstí Míru má podle mluvčího průměr 2,4 metru a pohání je dva hodinové stroje. V pravé věži je umístěn tzv. čtvrťový stroj, který odbíjí čtvrt, půl, tři čtvrtě a celou. V levé se nachází tzv. jící stroj, který zajišťuje odměřování času. „Hodiny jsou napojeny na jednu jednotku, synchronizovanou signálem, umí reagovat na výpadek, posouvat letní i zimní čas,“ popsal mluvčí.

Opravy věžních hodin jsou podle něj různě nákladné v závislosti na jejich velikosti a složitosti. „Cena údržby a renovace se u jednotlivých hodin pohybuje od několika desítek tisíc, v případě velkých renovací se může vyšplhat až na náklady v řádu stovek tisíc,“ uvedl. V případě věží kostela sv. Ludmily šlo o druhý případ, například u nedávno renovovaných hodin kostela sv. Petra v Biskupské ulici byly náklady méně než desetinové. Pro tento typ prací si THMP najímá specializovanou firmu.

Firma již letos nechala opravit také například hodiny na kostele sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu na Klárově nebo hodiny kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. Další na letošek plánované revitalizace podle Drozda zahrnují například hodiny kostela sv. Štěpána v Malé Štěpánské, kostela sv. Mikuláše na Malostranském náměstí, kostela sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici, baziliky sv. Jakuba Většího v Malé Štupartské, dále hodiny ve Františkánské zahradě, školách na Smetance a na Prokopově náměstí nebo ve vodoměrných stanicích na Výtoni a Na Františku.

THMP provozuje také 458 hodin na ulicích, u kterých se nyní testuje jejich dálkové řízení a monitoring. V budoucnu by měly být všechny na dálku řízeny a kontrolovány s pomocí speciálního softwaru z centrály firmy. Dispečeři tak budou moci na dálku kontrolovat a seřizovat ciferníky, synchronizovat čas nebo kontrolovat funkčnost hodinového osvětlení.

Fotogalerie
10 fotografií