Praha patří mezi nejkrásnější města na světě a o Vánocích to platí dvojnásob. Teď to máme i potvrzené – Praha se umístila na špici žebříčku nejkrásnějších vánočních destinací.

V prosinci se hlavní město České republiky promění v zimní říši divů, kterou musíte vidět, abyste tomu uvěřili,“ stojí v hodnocení serveru U. S. News. Na hodnocení se z poloviny podílejí redaktoři webu, kteří dané místo hodnotí z několika hledisek (např. kultura, památky jídlo, cenová dostupnost nebo noční život). Hodnocení se z druhé poloviny skládá z hodnocení uživatelů webu – ti mohou rozhodnout, zda daná destinace na seznam patří.

V hodnocení české metropole jsou pražské vánoční trhy označeny za jedny z nejlepších na světě. Hodnotící zároveň vyzdvihují středověkou architekturu města, která je o svátcích nazdobena blikajícími světélky.

Praha tak za sebou nechala celou řadu exotických i evropských destinací. Na druhém místě skončily Maledivy s písečnými plážemi a azurově čistým mořem. Za nimi se umístilo norské Tromso, kde je možné pozorovat polární záři, i americké luxusní lyžařské středisko Aspen. V „Top 10“ se dále umístil Řím, Salzburg, havajské hlavní město Honolulu, domov Santy Clause na Severním pólu, kanadský Quebec nebo Vídeň.

Rozzářit ulice a vybrat správný strom

„Vyzdobit a rozzářit ulice města stejně jako najít správný vánoční strom, dopravit jej do Prahy a udělat z něj nejkrásnější symbol Vánoc nejen pro Pražany je úkolem, na kterém se podílejí Technologie hlavního města Prahy, pořadatel vánočních trhů Taiko a další odborné firmy,“ komentuje hodnocení pražský radní pro infrastrukturu Michal Hroza.

„Jsme pyšní na práci celého našeho týmu, který se podílí na přípravě i provozu trhů. Vánoční trhy jsou důležitou součástí sváteční atmosféry centra Prahy. Česká metropole je v zahraničí vnímána jako místo s kouzelnou vánoční atmosférou i díky vánočním trhům,“ uvádí Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je již devatenáct let organizátorem vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.
Fotogalerie
29 fotografií