Vánoční strom na Staromáku byl naposledy rozsvícen na Tři krále v sobotu 6. ledna 2024. Hned následující ráno začali zaměstnanci Technologií hlavního města Prahy (THMP) se sundáváním vánočních ozdob z 22metrového smrku. Chloubu Staroměstského náměstí zdobilo přes 600 plastových koulí, 60 světelných hvězd, dvoumetrová špice a více než 13 kilometrů světelných řetězů.

Recyklace vánočního stromu

Rovnou na náměstí byl strom zbaven větších větví a kmen byl naporcován na čtyřmetrové klády. Ani letos ale dřevo z hlavního vánočního stromu neskončí na skládce. „Dřevo z vánočního smrku tradičně využijeme k výrobě venkovního nábytku nebo jiných prvků, které poslouží v některém ze sociálních zařízení hlavního města Prahy,“ uvádí radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Dřevo se musí nejdříve vysušit, což běžně trvá tři až čtyři měsíce, a až poté se s ním může začít pracovat. Jako vánoční strom se vybírá strom s co nejvíce větvemi, což znamená, že jeho dřevo je hodně sukovité. Proto se více hodí na výrobu venkovního nábytku.

Nábytek, knihobudky i domeček pro hmyz

Že se ze dřeva vánočního stromu vyrobí něco, co dál poslouží a bude přinášet radost, je už takovou milou tradicí. Z vánočního stromu, který Staromák zdobil na Vánoce 2022, vyrobili studenti ze Střední odborné školy Jarov zahradní stůl, lavice a hmyzí hotel, který dostal Dětský domov Dolní Počernice.

Slavnostní předání výrobků z bývalého vánočního stromu ze Staroměstského náměstí, 19. 6. 2023
Autor: Anastazie Podhůrská

O rok dříve byly z vánočního stromu vyrobeny dvě knihobudky a hmyzí hotel. Jednu knihobudku dostal Domov seniorů na Chodově. Druhou dostal spolu s hmyzím hotelem Domov seniorů Háje.

Ze smrku, který stál na Staroměstském náměstí na Vánoce v roce 2020, vyrobili žáci z oborů zahradník a truhlář z Jarova dvě zahradní lavičky a čtyři mobilní záhony, které udělaly radost seniorům v Domově seniorů v Malešicích.

Video
Video se připravuje ...

Kácení vánočního stromu pro Prahu, Pertoltice, 25. listopadu 2023. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
51 fotografií