Šestý leden je podle tradice definitivní tečkou za vánočními svátky. V den, kdy do ulic vyrazí trojice králů, je na čase zbavit se vánoční výzdoby, a to včetně hlavního symbolu Vánoc, který nesmí chybět v obývacím pokoji každé domácnosti. Jak ale správně s vánočním stromečkem po svátku Tří králů naložit? Stačí jej odnést k popelnicím, o zbytek se postarají popeláři. Ti zároveň prosí, ať lidé stromky nevhazují přímo do popelnic, nebo je nenechávají volně ležet v parcích či lesích.

U veřejně přístupné popelnice na směsný odpad, prosíme občany, aby stromečky odkládali volně vedle nich. V ostatních případech, kdy se jedná například o činžovní a rodinné zástavby nebo nádoby v kleci, prosíme, aby všichni vyhazovali vánoční stromky k nejbližším barevným kontejnerům na tříděný odpad. Nikdy dovnitř žádné z popelnic,“ říká jménem Pražských služeb jejich mluvčí Alexandr Komarnický.

Ideální je podle Komarnického stromek vyhodit den před svozem odpadu. Jejich odvoz bude probíhat po celý leden a únor. „Prosíme, v žádném případě neodnášejte jehličnany do lesa nebo parku, zapomenuté ozdoby by mohly ublížit divoké zvěři,“ upozorňuje Komarnický. V případě, že by se někdo rozhodl zbavit umělého stromku, který dosloužil, má s ním podle něj zamířit na sběrný dvůr.

Rekordmani ve vyhazování stromků

Většina lidí se drží tradice a své stromky vyhazuje až po svátku Tří králů. Není to však pravidlem, najdou se Pražané, kteří se stromku zbavují ještě před Novým rokem ale i vytrvalci, kteří si jej vydržují až do února. „Letos jsem já osobně viděl první vyhozený stromeček na jednom ze sídlišť v Praze ve čtvrtek 28. 12. Běžně se ale stává, že se jich lidé začínají zbavovat i dříve. Naopak člověka trochu překvapí, když vidí u popelnic stromeček ještě třeba na svátek zamilovaných. Jedná se každopádně opravdu o jen jednotky kusů,“ řekl Blesku mluvčí Komarnický.

Stromek je před vyhozením potřeba důkladně odstrojit, aby na něm nezůstaly ozdoby, ani jejich zbytky. Stromečky totiž v rámci cirkularity po zkompostování poslouží jako hnojivo v městských parcích.

Video
Video se připravuje ...

Takto by to mělo vypadat Eva Fornálová

Fotogalerie
14 fotografií