Sotva se příběh objevil v médiích, začali se případem zabývat policisté. Skutečnost, že by tři nezletilí sirotci zůstali po smrti rodičů sami bez jakéhokoliv zájmu úřadů, se totiž zdála být nepravděpodobná. „Policisté prověřením zjistili, že je tento příběh smyšlený, sirotci neexistují a zmiňovaná dopravní nehoda se nestala,“ vnesl do neuvěřitelného příběhu světlo policejní mluvčí Jan Daněk v pondělí.

Eva Ptáčková, jež příběh zveřejnila, pro sirotky zřídila sbírku na osobním účtu, kam víc než 1200 lidí poslalo přes milion. „Všechny peníze, které byly zaslány dárci na účet, kriminalisté okamžitě zajistili. Žádný z dárců o ně nepřijde a všechny peníze budou policií zpět vráceny. Pro urychlení celého procesu vrácení těchto prostředků žádáme tyto dárce, aby se prosím neprodleně ozvali na telefonní číslo 703 823 750, (751 nebo 752). Tam jim bude sděleno, jak v této věci postupovat, aby peníze získali zpátky,“ uvedl Daněk. 

Případ je kvalifikován jako trestný čin podvod, jeho strůjce může skončit až na osm let za mřížemi. Obvinění ale dosud nepadlo a není jisté, zda si celý příběh nevymyslela Ptáčková, nebo se sama stala obětí podvodu někoho dalšího. „Všem, kdo mi vyjádřili podporu, velmi děkuji, část lidí ví o problému, který se stal, kdo tomu chce věřit, tak věří, kdo ne, tak by ani vysvětlování nepomohlo. Je mi velmi líto, co se stalo, ale každý si na to udělá obrázek sám, já se k tomu opravdu nebudu a nesmím vyjadřovat,“ zní poslední vyjádření Ptáčkové k případu, které zveřejnila na facebooku v pátek.

Tři sirotci

Podle původního příběhu chlapci přišli o maminku a tatínka a zůstali na vše sami. Nejstarší z bratrů si při středoškolském studiu našel brigádu v rychlém občerstvení, z peněz pak platil nájem a složenky. Teprve když se z restaurace pokusil ukrást jídlo, přišlo se na to, že chlapci se o sebe starají bez jakéhokoliv zájmu úřadů. Příběh následně 4. srpna na facebooku zveřejnila právě Eva Ptáčková. O chlapcích jí podle jejího vyjádření řekl její syn, kterému se shodou náhod nejstarší sirotek údajně svěřil.

Neuvěřitelný příběh o třech bratrech, kteří po smrti rodičů skončili na všechno sami, zveřejnil na facebooku Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11
Autor: Facebook Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11

Ptáčková následně popisovala celý kolotoč, který se pak rozjel: o chlapce se prý začala starat pěstounka, docházela k nim psycholožka a byl také zřízen osobní účet na pomoc rodině. Na facebooku Skladu dětských věcí pro pěstouny se dokonce objevila citace „tety“, podepsané iniciálami B. V., která se o chlapce údajně starala. „Chlapci jsou úžasní, ale všichni potřebujeme čas na vzájemné sbližování. Rodiče jim nemohu nahradit, ale můžu jim být průvodcem po celou dobu, kdy to bude potřeba,“ citovala ji Ptáčková.

Rozčarování přišlo 10. srpna, kdy pražská policie oznámila, že „v průběhu zjišťování okolností údajné dopravní nehody vyšlo najevo, že zveřejněná událost se nestala a že někteří její aktéři se pravděpodobně stali obětí podvodu“. „Dozvěděli jsme se, že nás chlapci podvedli,“ sdělila Ptáčková ještě týž den Blesku. Účet byl zablokován. Blesk.cz už dříve uvedl, že za celým výmyslem zřejmě nestojí chlapci, ale jiná osoba.