Podle mluvčího pražského státního zastupitelství Aleše Cimbaly bylo ve věci zahájeno trestní řízení, žádné obvinění ale dosud nepadlo. „V současné době probíhá tzv. fáze prověřování, tedy první fáze přípravného řízení,“ uvedl pro Blesk.cz v pondělí s tím, že konto bylo zablokováno.

Na povrch mezitím začínají vyplouvat čím dál podivnější skutečnosti. Podle informací Deníku N, které mu potvrdil zdroj dobře obeznámený s vyšetřováním, totiž policisté pracují také s verzí, že není smyšlený jen příběh tří chlapců, nýbrž že žádní chlapci vůbec neexistují! To policejní mluvčí Eva Kropáčová nepotvrdila. „V současnosti nejsou žádné nové informace ke zveřejnění, na případu nadále pracujeme,“ řekla pro Blesk.cz v pondělí bez bližších podrobností. 

Blesk.cz v pondělí hovořil také s Evou Ptáčkovou. „Žádné informace podávat nebudu, obraťte se prosím na policii. Všechny peníze, které dárci poslali na účet, tam stále jsou a budou jim vráceny,“ ujistila. 

Podle původního příběhu chlapci přišli o maminku a tatínka a zůstali na vše sami. Nejstarší z bratrů si při středoškolském studiu našel brigádu v rychlém občerstvení, z peněz pak platil nájem a složenky. Teprve když se z restaurace pokusil ukrást jídlo, přišlo se na to, že chlapci se o sebe starají bez jakéhokoliv zájmu úřadů. Příběh následně na Facebooku zveřejnila právě Eva Ptáčková. O chlapcích jí podle jejího vyjádření řekl její syn, kterému se shodou náhod nejstarší sirotek údajně svěřil.

Neuvěřitelný příběh o třech bratrech, kteří po smrti rodičů skončili na všechno sami, zveřejnili na Facebooku Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11
Autor: Facebook Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11

Ptáčková následně popisovala celý kolotoč, který se pak rozjel: o chlapce se prý začala starat pěstounka, docházela k nim psycholožka a byl také zřízen osobní účet na pomoc rodině. „Cílem je vybrat částku 20 tisíc Kč na pořízení notebooku, poté bude účet ukončen. Pokud se vybere vyšší částka, bude zbytek předán rodině,“ uvedla Ptáčková na Facebooku v neděli 9. srpna ráno a ještě týž den bylo na účtu více než 279 tisíc.

Obětí podvodu? 

Na Facebooku Skladu dětských věcí pro pěstouny se dokonce objevila citace „tety“, podepsané iniciálami B. V., která se o chlapce údajně starala. „Chlapci jsou úžasní, ale všichni potřebujeme čas na vzájemné sbližování. Rodiče jim nemohu nahradit, ale můžu jim být průvodcem po celou dobu, kdy to bude potřeba,“ popsala.

Rozčarování přišlo už o den později, 10. srpna. Pražská policie totiž oznámila, že „v průběhu zjišťování okolností údajné dopravní nehody vyšlo najevo, že zveřejněná událost se nestala a že někteří její aktéři se pravděpodobně stali obětí podvodu“. „Dozvěděli jsme se, že nás chlapci podvedli,“ sdělila Ptáčková ještě týž den Blesku. Účet, na němž mezitím přibyly další statisíce, byl zablokován. Blesk.cz už dříve uvedl, že za celým výmyslem zřejmě nestojí chlapci, ale jiná osoba. Kdo si celý příběh skutečně vybájil a z jakého důvodu, teď musí zjistit policisté.