Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiči na jihu Čech zachraňovali orla mořského: Zabloudil k nám?

Autor: DH - 
23. července 2020
17:34

Obří dravec orel mořský v Česku? Je to tak. V současné době se u nás tento ohrožený druh vrací do přírody a v Jihočeském kraji se usadilo několik párů nádherného ptáka. Jednomu samci museli nyní pomoci tamní hasiči. Byl totiž zraněný.  

Orel mořský ve skutečnosti není v Česku žádnou raritou, dříve tu těchto impozantních dravců žilo velké množství. Na nějaký čas z naší krajiny zmizeli, ale dnes se znovu vracejí. Odhadem jich u nás žije asi 100 párů, každoročně se pak rodí další jedinci.

O tom, že u nás velký dravec žije, se mohli na vlastní oči přesvědčit i hasiči z Jihočeského kraje, kteří vyrazili zvířeti na pomoc. „Orel mořský v Čechách? Ano, je to možné. Zraněného orla odchytávali třeboňští hasiči společně s dobrovolnými kolegy ze Suchdola nad Lužnicí u Dvorů nad Lužnicí,“ napsali hasiči na svůj facebook a připojili i fotky ze zásahu.

Jižní Čechy dlouhodobě figurují mezi kraji, kde se orel mořský vyskytuje nejvíce, protože zde má své přirozené prostředí, tedy vodní plochy. V letošním roce bohužel čekali v souvislosti s tímto druhem ornitology i špatné zprávy. Na jaře se totiž objevily hned dva případy úhynu orla mořského. V obou případech se zvíře otrávilo, pravděpodobně pesticidy z polí.

 

frantacizek ( 23. července 2020 17:40 )

nádherný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání