Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli koronaviru ženě odložili vyšetření: Teď jí našli nádor o velikosti tenisáku!

Autor: ran - 
15. července 2020
05:30

Britské zdravotní sestře na onkologii Destiny Wadeové (28) odložili kvůli pandemii koronaviru test na rakovinu děložního čípku, protože nebyla „prioritním pacientem“. Test u ní nakonec odhalil nádor velikosti tenisáku. Destiny nabádá, aby lidi prevenci nepodceňovali, a pokud mají pocit, že něco není v pořádku, ať se jdou poradit i k jinému lékaři. "Nikdy nevíte," říká. "Sama pracuju na onkologii, a nepoznala jsem to!"

Destiny Wadeové (28) se rozjela rakovina děložního čípku. Neví, jak dlouho v ní bujela, ale jisté je, že léčit se mohla už mnohem dříve. Prevenci sama přitom nezanedbává, chodí na testy pravidelně. Poslední absolvovala v roce 2017. Další měla naplánovaný na březen 2020, ale kvůli koronavirové pandemii ho musela odložit.

Ve výsledku se tak zahájení léčby zpozdilo o tři měsíce, což může v takových případech znamenat hodně. Když se potvrdila neblahá diagnóza, lékaři její závažnost určili na třetí stadium. Destiny se podle serveru Daily Mail domnívá, že před několika měsíci mohla mít teoreticky mnohem lepší vyhlídky na uzdravení - nádor možná byl teprve v počátcích. 

Praktik ji odbyl, že je mladá

Destiny onemocněla i covid-19, ale její příznaky nejsou vážné. Ve světle mnohem horší choroby pro ni strach z koronaviru bledne. Smutným faktem však zůstává, že koronavirus a rozdělování pacientů na prioritní a ty druhé může za současnou nezáviděníhodnou situaci Destiny. 

Když mladá žena přišla za praktickým lékařem s tím, že má potíže, usoudil, že půjde o něco méně závažného. Domníval se, že krvácení, na něž si Destiny přišla postěžovat a které se jí spouštělo po pohlavním styku a později i jen tak, bude mít příčinu v obyčejné prasklé cystě. Uklidňoval ji, že v jejím věku je rakovina málo pravděpodobná.

Věří si, ale chce varovat ostatní

Zdravotní sestra, jejímž velkým hobby je cvičení a kulturistika, teď podstupuje chemoterapii. Uchovává si ale veselou mysl a věří v to, že její pevná vůle a sebezapření, které projevovala v posilovně, ponese své plody i při léčbě.

Aby zvýšila povědomí o nutnosti včasných preventivních vyšetření a přitáhla ke svému příběhu pozornost, zveřejnila podrobnosti na sociálních sítích a založila si profil na GoFundMe. „Pravidelná prevence je zásadní. Možná si myslíte, že dokážete sami odhalit, že se něco děje. Ale nespoléhejte na to, testy vám můžou zachránit život.“

Zobrazit celou diskusi