Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tohle s vámi udělá práce z domova: "Susan" je prototypem člověka koronavirové karantény!

Autor: rc - 
5. července 2020
05:00

Kvůli pandemii koronaviru lidé po celém světě si rychle museli zvyknout na práci z domova. Ta má mnoho výhod. Lidé celý den mohou zůstat v pyžamu a pracovat z postele či si vzít své notebooky na zahradu nebo se slunit na balkóně. Málo z nás si však uvědomuje všechna negativa, která práce z domova s sebou nese. Experti z oblasti zdravotnictví prostřednictvím aplikace vymodelovali ženu z roku 2045, kterou pojmenovali Susan. Má dvě brady, obezita, krvavé a suché oči! Tak budou vypadat ti, kteří celý den budou sedět doma za počítačem.

Mnoho lidí po celém světě si oblíbilo práci z domova, která má mnoho výhod. Pandemie koronaviru do karantény uzavřela lidi po celém světě a firmy na to musely rychle reagovat. Kanceláře se vyprázdnily a lidé si sedli k práci k notebooku ve svých domovech. Přesto, že práce z domova skýtá mnoho výhod jako dlouhý spánek, práci z postele, lenošení na zahradě a balkóně nebo více času stráveném s rodinou, má i mnoho nevýhod, na které se zaměřili kliničtí psychologové a fitness experti. Ti si sedli k počítači a vyvinuli ženu Susan, která je naším obrazem v roce 2045!

No a na Susan není zrovna hezký pohled! Práce z domova s sebou nese nedostatek pohybu a málo sociálního kontaktu. Navíc se lidé mnohem víc dívají do počítače, což může být příčinou syndromu počítačového vidění, který má fatální následky jako suché, zanícené a krvácející oči, zarudnutí oči či rozmazané vidění. Syndromu lze předejít pravidelnými pauzami nebo dodržování alespoň vzdálenosti půl metru od počítače. Člověk si zároveň může vyvinout špatné držení těla. Sezení u počítače a nedostatek pohybu může zapříčinit hyper-prodloužený krk, zaoblená ramena či hrb. Předejít tomu může kvalitní židle, jejíž postavení je třeba upravovat.

Lidé zároveň mohou začít pociťovat bolest ve svalech, nervech a šlachách. Zároveň se může začít objevovat pocit bolesti, křeče nebo slabost v rukou a zápěstích kvůli opakovanému pohybu při používání myši. Práce z domova může být také příčinou tzv. technologickému krku, což je nový termín, spojený s užíváním technologii jako počítač, telefon nebo tablet. Technologický krk je způsoben stresem svalů při používání těchto technologii. Může to vést až k abnormálnímu zakřivení krční páteře nebo krku.

Jelikož většinu času lidé tráví doma u počítače, chybí jim vitamin D, což může vést ke ztrátě vlasů. Nedostatek vitaminu D a B-12 má negativní účinek i na naši pleť, která je kvůli tomu bledá, mdlá a vrásčitá. Jestliže tomu lidé chtějí zabránit, měli si dávat přestávky a chodit na čerstvý vzduch. Dívání se do obrazovky počítače může také způsobit temné kruhy pod očima, kvůli nimž vypadáme unaveně. Předejít tomu můžeme, pokud omezíme příjem tekutin před spaním, vyhneme se kouření, snížíme sůl ve stravě a budeme dostatečně spát. Samozřejmě, sezení u počítače způsobuje obezitu. Pokud pracujeme z domova, pohybujeme se převážně v okruhu našeho bytu či domu, měli bychom tedy cvičit a chodit na procházky. Také bychom se neměli přejídat. Občas lidé jedí spíš z nudy než z hladu.

jajas ( 5. července 2020 21:40 )

naidka ( 5. července 2020 20:13 )

Husté obočí by mělo zmírnit záření z PC obrazovky.

jajas ( 5. července 2020 19:58 )

A to husté obočí je z čeho? Z práce z domova? Divné......

mazanykralicek ( 5. července 2020 16:30 )

Rubi Jo je tam ta adresa pod tou fotkou z FC,ale chvíli to trvá než tam ta druhá fotka naběhne

rubi ( 5. července 2020 16:23 )

frantacizek :Já Váš link zkopírovala a našla jsem adresu pod tou fotkou uprostřed článku tak nevím

Zobrazit celou diskusi