Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Posílají lidi na porážku,“ zuří experti. V Brazílii již otevřeli i slavnou pláž Copacabana

Autor: Darina Jíchová - 
3. července 2020
22:22

Brazílie je druhá nejhůře postižená země pandemií koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Téměř 1,5 milionu Brazilců se nakazilo, více než 61 tisíc jich nemoci podlehlo. Nebezpečí nepolevuje, přesto vláda ve prospěch tamní ekonomiky přistoupila k rozvolňování restrikcí, například v nejrušnější čtvrti velkoměsta Rio de Janeiro Copacabana, která je proslulá svou malebnou pláží ve tvaru půlměsíce, tento týden otevřely restaurace, bary a další podniky, informovala stanice CNN.

„Moji zaměstnanci jsou nadšení z toho, že se můžou vrátit do práce,“ okomentoval situaci vlastník jedné z copacabanských restaurací Pedro Assy. Jako zázrakem se mu podařilo vyhnout se bankrotu, který potkal mnoho jeho kolegů. Tříměsíční karanténa ale s jeho podnikáním „dost zacloumala“. Dodal, že je stejně natěšený na práci jako zbytek jeho zaměstnanců.

Lidé mají větší strach z nezaměstnanosti než z covidu

„Nebude to jako dřív, museli jsme provést spoustu změn, udělat jistá opatření jako udělat mezi stoly větší mezery, omezit počet lidí, kteří můžou být u jednoho stolu. Nicméně je skvělé být znovu v práci,“ sdělil Assy reportérům CNN. „Další měsíc bychom nepřežili a já bych musel zavřít úplně. Mám větší strach z toho být doma bez práce, než z koronaviru,“ připustil Assy.

Brazílie se kvůli pandemii potýká s rapidně rostoucí mírou nezaměstnanosti a ekonomika se pod nátlakem začíná hroutit. Přestože epidemiologové vládu zrazovali od uvolnění restrikcí, dokud se nepodaří dostat koronavirus pod kontrolu, od čtvrtka 2. července jsou v Brazílii otevřené restaurace, bary a fitness centra. Úřady rovněž zdůraznily, že je povinné nošení roušek a sociální distancování.

Vrchol epidemie teprve přijde

Do podniků na Copacabaně první den uvolnění restrikcí zavítalo jen pár lidí, je otázkou, zda to bylo kvůli poměrně nepříznivému počasí, nebo kvůli strachu z koronaviru. Podle odborníků vrchol brazilské epidemie přijde v srpnu, pak by se měla situace začít zlepšovat. Jejich propočty naznačily, že zlom přijde až v polovině letního měsíce. Starosta Ria Marcelo Crivella však už na začátku června představil svůj plán na postupné rušení všech opatření.

Během června v Riu nicméně stoupla úmrtnost na covid-19 o 70 procent, počet nakažených vzrostl o 50 procent, tyto údaje potvrdilo ministerstvo zdravotnictví regionální vlády státu Rio de Janeiro. Plány na znovu otevření ekonomiky se ale nemění, ve stopách stejnojmenného velkoměsta jdou i další brazilská města. Někdy podniky otevřely a pak zase rychle zavřely, s tím, že tamní vlády přiznaly, že se unáhlily.

Epidemiolog: Není to náhoda

Velkoměsto Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais, ukončilo karanténu a zahájilo rozvolňování na konci května, tento týden ale regionální vláda opět přikázala zavřít všechny podniky. Lidem bylo doporučeno opouštět své domovy jenom v největší nutnosti. Oblast se potýká s dramatickým nárůstem obětí koronaviru.

„Není to náhoda, že počet obětí i nakažených v Riu vzrostl s uvolněním restrikcí,“ okomentoval epidemiolog Roberto Medronho, který se podílel na tvorbě „covid-metru“, jenž určuje, jak asi porostou počty infikovaných.

Hlad by mohl zabít víc lidí než koronavirus

Epidemiologové a další odborníci marně bijí na poplach, podporu totiž nemají ani v prezidentovi Jairu Bolsonarovi, který situaci pravidelně zlehčuje. Neuznává ani fakt, že pokud jeho vláda nebude dbát na přísné restrikce, dopad koronaviru bude pro Brazílii víc než kritický. Už nyní roste míra nezaměstnanosti a mezi lidmi se šíří hlad, ten by ve výsledku mohl zabít i více lidí než koronavirus.

S nynějším rozvolňováním restrikcí experti předvídají Brazílii a konkrétně Riu velmi „černou budoucnost“. „Do dvou týdnů uvidíme 150 procentní nárůst potvrzených případů koronaviru. Guvernéři a starostové de facto lidi posílají na porážku jen, aby oživili státní ekonomiku,“ prohlásil Domingos Alves ze skupiny Covid-19 Brasil, která vytvořila počítačový model průběhu nákazy v Brazílii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa