Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi v Řecku: Zmatky v hotelu a rozestupy u bufetu. Češka Petra zmínila problém taveren

Aktualizováno -
4. července 2020
10:10
Autor: ČTK - 
3. července 2020
18:34

Hotelový resort Labranda Sandy Beach v letovisku Agios Georgios na jihozápadě řeckého ostrova Korfu striktně dbá na hygienu a bezpečnost v souvislosti s koronavirem. Uzavření hranic a delší přípravy na novou sezónu však nevyužil ke zlepšení svého vybavení a recepce v pátek mimo jiné příliš nezvládala odbavení hostů. Co vedle toho Čechy na Korfu čekalo?

Personál čtyřhvězdičkového hotelového komplexu je vybaven úzkými štíty zakrývajícími ústa a nos, připevněnými za ušima, a všichni zaměstnanci nosí rukavice. Stoly v restauracích a barech jsou neustále dezinfikovány, v jídelně se pravidelně uklízí.

Nechybějí veřejně přístupné zásobníky s dezinfekcí a v hlavním stravovacím prostoru personál dohlíží na dodržování povinných 1,5metrových rozestupů. Na podlaze jsou umístěny nálepky se stopami, které hosty navigují, v jaké vzdálenosti od sebe se mají řadit do fronty k bufetu. Odstupy jsou vyžadovány i u skupin, které přijely na dovolenou společně a jedí u jednoho stolu.

V bufetu si hosté vybírají jídlo a pití, které jim personál podává. Příbory s ubrousky jsou připraveny na stolech. Pracovníci hotelu trpělivě hostům vysvětlují, že opatření jsou zavedena kvůli bezpečnosti všech, a snaží se, aby příliš nenarušovala jejich dovolenou.

V pátek po 10:00 do hotelu přijely tři ne zcela plné autobusy převážně českých turistů. Jejich odbavení se však zdržovalo. Lidé museli nejprve vyplnit registrační formuláře, včetně prohlášení, že se nesetkali s nikým nakaženým koronavirem. Pokoje měly být podle personálu připravené ve zhruba 13:00, což bylo překvapivé vzhledem k tomu, že rozlehlý hotelový komplex není zjevně zaplněn ani z poloviny. Někteří hosté dostali karty od pokojů až kolem 14:30, karty navíc nefungovaly stoprocentně a byla nutná výměna „zámku“ údržbáři.

V médiích avizované pečlivé přípravy řeckých hoteliérů na příjezd prvních turistů tak ve zmíněném restortu v tomto ohledu podcenili.

Oblíbený hotel nemusíte v nabídce najít

Češi si v Řecku podle zjištění ČTK u cestovních kanceláří nejčastěji vybírají ubytování ve čtyř a pětihvězdičkových pokojích s celodenním stravováním, tedy „all inclusive“.

Kvůli koronavirové krizi podle odhadů CK Alexandria v Řecku letos neobnoví provoz až 30 procent hotelů. Někteří provozovatelé podle marketingového ředitele kanceláře Petra Šatného nejsou rozhodnuti, zda otevřou, další pracují s variantou, že obnoví provoz až v dalších měsících.

„Většina hotelů, které byly v naší nabídce na first minute, je v naší nabídce i nyní. Některé hotelové řetězce, které mají více hotelů, se rozhodly otevřít jen některé z nich, může se tedy stát, že některý hotel v nabídce klienti nemusí najít,“ uvedl obchodní ředitel a mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

Petra provozuje na Korfu tavernu. Otevřeli se zpožděním

Typické řecké taverny, další restaurace a bary by se přitom v letovisku Agios Georgios měly kompletně otevřít teprve dnes. Provozovatelé běžně zahajují provoz v dubnu, letos ale kvůli koronaviru otevření posunuli. Hosty poprvé v pátek uvítala taverna Rouvelas, kterou s manželem deset let provozuje paní Petra původem z Frýdku-Místku.

Otevření taverny naplánovali na pátek, tento den ještě ale mnoho podniků mělo zavřeno. „V sobotu už všichni otevřou, dřív nebylo pro koho,“ řekla paní Petra. Letos už se podle ní ztrátu nepodaří dohnat, pokud bude příznivá situace, vyrovná se příští rok. Doufá přitom, že si vydělají alespoň tolik, aby měli v zimě z čeho žít. „Teď snad zaplatíme aspoň elektriku, nemáme ji zaplacenou čtyři měsíce,“ řekla.

V taverně s výhledem na moře mají menu připraveno v devíti jazycích, mimo jiné také v češtině. Klientelu ale podle paní Petry za obvyklého stavu tvoří z 80 procent Britové. Do taverny v pátek podle zjištění ČTK zavítali také Němci, kolem 23:00 začali přicházet Řekové.

Řecká vláda podle provozovatelky zatím podnikatelům částečně kompenzovala ztrátu jen za duben. „Manžel je veden jako podnikatel, dostal 800 eur (přes 21.000 Kč). Od května už jsme mohli otevřít, tak jsme nedostali nic,“ vysvětlila.

Pro restaurace podle paní Petry nyní platí, že personál musí používat roušky. I tady mají úzké štíty zakrývající ústa a nos, které se připevňují za uši. „Masky jsme pořídili teprve ve čtvrtek, přivezli je do města, chtěli nám prodat jen tři, prosili jsme aspoň o čtyři, abychom měli každý jednu. Je to nedostatkové zboží,“ řekla dále. V restauracích musí být pro hosty připravena také dezinfekce, v taverně mají lahvičku na každém stole. Povinné jsou také odstupy stolů.

Z České republiky byly do Řecka obnovené lety 1. července. Od tohoto data je možné podle informací českého ministerstva zahraničí ke vstupu do země použít všechna mezinárodní letiště, trajekt z Itálie do přístavů Patras a Igumenitsa a silniční hraniční přechod s Bulharskem Kulata - Promachonas. Pro osobní turistickou dopravu zůstává uzavřená pozemní hranice s Albánií, Severní Makedonií a Tureckem. Cestovat je možné až do odvolání jen přes hraniční přechod s Bulharskem Kulata - Promachonas.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 4. července 2020 19:42 )

zlatě doma

fotrpjotr ( 4. července 2020 15:42 )

Dobře vám tak,slušní a rozumní češi letos zůstanou doma.

XYZ3 ( 4. července 2020 15:20 )

To budu radši sedět doma na horách...

Super Duper ( 4. července 2020 12:12 )

Černí , hnědí, migranti , běženci , nezapomeňte přijít i do vy....... Česka , potřebujeme vás tady my minority aby bílým uzurpátorům spadla čelist.STOP RASISMU v ČESKU black lives matter.

kostas ( 4. července 2020 11:13 )

pozemní hranice s Albánií a Tureckem, by měli řekové nechat zavřené na věčné časy,nic dobrého od tama nepřichází ani nikdy nepřijde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa