Podle informací Blesku byl postřelený muž okamžitě převezen na sál, kde lékaři střešovické nemocnice (ÚVN) zahájili operaci. „Přestože se snažili muže znovu přivést k životu, svým zraněním podlehl,“ potvrdila Blesku mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Střela totiž údajně zasáhla srdce.

Podle svědků a střelbou vyděšených pacientů se tragédie odehrála přímo v čekárně oddělení pohotovosti nemocnice, kde v tu chvíli čekali na ošetření další lidé. Ty naštěstí muž přinesenou pistolí nezranil. Důvody jeho zoufalého činu a to, proč si muž vybral ke svému činu právě nemocniční čekárnu, od sobotního večera objasňují vyšetřovatelé. „Vzhledem k citlivosti případu a s ohledem na rodinné příslušníky nebudeme však případ dál komentovat,“ doplnil Blesku policista Jan Rybanský.

Video
Video se připravuje ...

Střelba v Ústřední vojenské nemocnici v Praze: Muž otočil zbraň proti sobě Aktu.cz

Do špitálu pro smrt  

Podobných případů není naštěstí v Česku mnoho, každý takový je vždy velkou tragédií. Už letos v dubnu v pražské motolské nemocnici také po střelbě zemřel pacient (†75) s vážnou diagnózou, s největší pravděpodobností se zastřelil sám. V září 2011 stejně zemřel pacient (†44), který umíral na rakovinu, přímo v nemocničním pokoji havířovské nemocnice. Nejznámější zůstává případ spisovatele Bohumila Hrabala (†82). Začátkem roku 1997 se zřítil z okna pražské nemocnice na Bulovce. Dodnes není jasné, zda šlo o sebevraždu nebo nehodu.  

Strach z útoku  

Jakmile se kdekoli v Česku nemocnicí rozezní výstřel, lidé propadají strachu. Ještě mají v živé paměti loňský 10. prosinec, kdy po sedmé hodině ráno do čekárny polikliniky ostravské fakultní nemocnice přišel střelec Ctirad V. (†42) s úmyslem vraždit. Nakonec zabil čtyři muže a tři ženy, dva další lidi zranil a pak spáchal sebevraždu.

Ctirad Vitásek (†42) v ostravské nemocnici zabil sedm lidí
Autor: Policie ČR

Také v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady loni v březnu po hádce postřelil senior (†74) dva spolupacienty, v dalším řádění mu zabránily dvě sestry a ošetřovatelka. Jeden z mužů (†65) však zraněním podlehl. Střelec skončil ve vazbě s obviněním z pokusu dvojnásobné vraždy, soudu se však nedožil. Koncem dubna zemřel přirozenou smrtí v pankrácké věznici.

Dá se podobným případům zamezit?

Podle ředitele Vinohradské nemocnice Roberta Grilla jen velmi těžko. „Nemocnice musí být 24 hodin denně a 365 dní přístupná potenciálním pacientům. Zatím nejsou bezpečnostní opatření rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin,“ upozornil v rozhovoru pro Radiožurnál.  

Fotogalerie
7 fotografií