Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hádky o sucho: Poslanci vytáhli povodně a zabetonovanou krajinu. Brabec: „Vláda nespala“

Autor: ČTK, simao - 
18. června 2020
13:01

Vláda se podle opozice nedostatečně věnuje boji se suchem a erozí. Myslí si to šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Poslanci se ve čtvrtek sešli k mimořádné schůzi právě ohledně sucha a potížím s vodou v Česku. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jejich kritiku odmítal a dopředu varoval, že žádná mimořádná schůze problémy nevyřeší.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl kritiku opozice, že vláda dostatečně nebojuje proti suchu. Argumentoval tím, že kabinet připravil koncepce a desítky tisíc projektů. Uvedl to dnes na mimořádné schůzi, kterou si vymohla opozice kvůli projednání zákonů týkajících se ochrany vod a půdy.

„Vláda nespala. Opravdu připravila desítky tisíc opatření, které dnes můžeme vidět, a také změnu legislativy,“ řekl ministr. Podle něj se realizuje 12 až 15 projektů denně, mezi které patří i vodovody, kanalizace nebo budování malých vodních nádrží.

„Čelíme výzvě, která je možná největší v moderních dějinách lidstva,“ poznamenal Brabec. Podle něj má Česko omezené možnosti, jak zmírnit oteplování, daleko větší možnost má v adaptaci na tento stav. „Té vody na naše území pořád padá 60 mld. kubíků, 60 bil. litrů ročně. A já jsem přesvědčen, že pokud s ní budeme dobře hospodařit, tak se nestaneme ani pouštní, ani polopouštní zemí a s vodou prostě vyjdeme,“ uvedl Brabec a připomněl mj. i program Dešťovka.

Bartoš: Problémům se nevěnujete dostatečně

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský mimo jiné řekl, že takzvaná protierozní vyhláška je na ministerstvu životního prostředí připravena již od roku 2017, ale dodnes není schválená, aby mohla platit. Ministr Brabec řekl minulý týden, že vyhláška bude platit od příštího roku. Farský míní, že i když nyní stát přikročí k razantním opatřením, bude to možná minutu před dvanáctou, ale spíš minutu po dvanácté.

Také Ivan Bartoš řekl, že podle názoru Pirátů se vláda dostatečně nevěnuje problémům s krajinou. Některé zákony, které to mají napravit, leží ve Sněmovně a nejsou projednány dostatečně rychle, uvedl.

„Půdu v České republice máme kvůli našemu způsobu hospodaření na většině území v hrozném stavu, a když to nenapravíme, tak v ní voda zůstávat nebude,“ řekl Bartoš.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že „voda je strategická surovina a její význam jen poroste“. V případě ochrany vody by byl podle svých slov radikálnější a v ústavě by deklaroval, že veškeré vodní zdroje jsou majetkem státu, který je dává k využití za podmínek stanovených zákonem.

Pekarová Adamová: Nechceme zabetonovat krajinu

„Řešení současné krize, a to nejenom sucha, nejsou samozřejmě jednoduchá, je však zapotřebí se k nim postavit čelem,“ apelovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nejdůležitější je však řešit příčiny, ne až následky, se kterými se pak bojuje na každém kroku. A i ty lokální bleskové povodně, které teď prožíváme na některých místech České republiky, tak jsou často právě následkem toho dlouho neřešeného problému sucha, stavu krajiny a stavu půdy,“ upozornila.

A rýpla si do nepřítomného premiéra Babiše. „Chápu, že se panu premiérovi i dalším třeba velkoproducentům v České republice nemusí zamlouvat některé společné evropské vize,“ uvedla s narážkou na (ne)plnění cílů Zelené dohody pro Evropu.

Ohledně návrhu na stavbu desítek přehrad podotkla: „Snažíme se řešit sucho zabetonováním krajiny. My si skutečně nepřejeme, aby lidé museli brát vodu z cisteren místo ze svých vlastních studní. Ale ani zabetonovat krajinu a vytvořit desítky nových přehrad, což mimochodem stejně by trvalo mnoho let, spíše desítek let, by nepomohlo řešit zásadní problém. “ 

Hádky o sucho, ale i půdu

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se razantně zastal farmářů a způsobu jejich hospodaření. Prohlásil, že ho jejich trvalé napadání rozčiluje.

Odmítl například tvrzení, že by tuzemští zemědělci používali příliš pesticidů. Podle něj naopak jejich spotřeba v ČR klesla a nejvíc se jich spotřebuje ve Francii, Itálii a Německu. „Nenapadejte naše zemědělce, že nadužívají plošně pesticidy,“ prohlásil.

„Největší zásobárnou vody, kterou v České republice máme, je půda, zemědělská a lesní půda, tam zadržujeme nejvíc vody,“ řekl předseda KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Chce kromě jiného předložit návrh, který znemožní stavět průmyslové zóny a obchodní centra na zemědělské půdě. Poukazoval i na to, že v lokalitách, kde byly v nedávné době bleskové povodně, se v hloubce od 40 centimetrů znovu objevuje půdní sucho.

„Musíme si uvědomit, že v České republice máme 1,2 milionu hektarů půdy, která je meliorovaná. Půdy, ve které jsou trubky, a když prší, následně voda trubkami odtéká do potoků, řek a odtéká z České republiky,“ uvedl Jurečka. „Chceme, aby meliorace byly zmapovány a aby byly buďto zaslepeny, zrušeny, nebo využívány tak, aby neodváděly zbytečně vodu z půdy pryč,“ poznamenal.

O věc by se podle něj měl starat Státní pozemkový úřad, aby nebyla k finanční tíži vlastníků půdy. Připomněl také, že KDU-ČSL loni navrhovala ústavní ochranu vody a půdy, vláda ale její návrh odmítla. Lidovci sepsali petici a posbírali více než 20 000 podpisů.

Mimořádná schůze bez užitku?

Starostové se pro mimořádné jednání Sněmovny rozhodli kvůli tomu, že se Sněmovna zatím nedostala k projednání jejich návrhů novel vodního zákona, přestože od jejich předložení uplynul více než rok. Podobně jsou na tom poslanecké návrhy tří ústavních novel, které se týkají ochrany vody a půdy.

Ministr Brabec stejně jako jeho vládní kolega Toman však již ve středu avizovali, že dle nich mimořádná schůze žádný problém nevyřeší. Toman uvedl, že přinese pouze ztracený čas.

Brabec si do opozice rýpl, že mnoho jejích představitelů na mimořádnou schůzi nepřišlo. „Ten rozdíl mezi řadou z vás a mnou je ten, že já jsem se tím suchem, o kterém teď všichni tak mluvíte, začal intenzivně zabývat v únoru 2014 po tom, co jsem na konci ledna 2014 nastoupil na ministerstvo životního prostředí. Ne proto, že bych byl tak geniální a vizionářský, ale proto, že jsem začal poslouchat odborníky, kteří říkali, že my jsme desítky let řešili povodně, ale úplně stejně už jsme měli desítky let řešit sucho,“ tvrdí ministr.

„Naše projekty jsou vidět v přírodě a jsou vidět v krajině. Řada z nich tedy vidět není, to je reakce na pana předsedu Bartoše, protože řada z nich je pod zemí. To je ten problém. Říká: Kde ty peníze jsou? No jsou zakopané pod zemí. Ne v nějaké skrýši, ale jsou ve vodovodech, kanalizacích, to jsou desítky miliard korun (...) My jsme jenom za těch posledních šest let udělali 16 nebo 17 000 konkrétních projektů na zadržení vody v krajině ve městech. Děláme jich teď dvanáct až patnáct denně. Já neříkám, že to stačí. Musíme ještě přidat, určitě,“ dodal.

hejhej ( 18. června 2020 15:36 )

ketller:
A co solární panely a hypermarkety postavené na úrodných půdách za vlád především těch, co jevíce kvičí!!!!Kdo zlikvidoval, zemědělství ?????
No přece bývalé vlády nyní kvičí !!!!

MAMKA2316 ( 18. června 2020 13:48 )

PROČ PRAVICE NIC ZA DVACET LET SKORO NEPOSTAVILA ??ASI NEMĚLA ČAS ASI DĚLALA VŠECHNO PROTO ABY BYL TENTO STÁT HLAVNĚ V DOBĚ JEJÍ MOCI ROZKRADEN NE ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa