Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš si rýpl do poslanců kvůli suchu i rozpočtu. Brabec zmínil povodně a lhaní

Autor: ČTK, simao - 
17. června 2020
13:56

Kdo říká, že současná vláda nedělá nic v boji se suchem, lže – s takovým vzkazem dnes předstoupil před novináře ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který spolu s Andrejem Babišem (ANO) a vládním kolegou Miroslavem Tomanem (za ČSSD) vyrazil mj. mezi tůně na Benešovsku. Všichni tři si rýpli do čtvrteční mimořádné schůze Sněmovny. Babiš vedle toho zmínil i problém se schválením schodku rozpočtu ve výši 500 miliard.

Andrej Babiš s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (oba ANO) a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD) vyrazil místo Sněmovny do terénu – kvůli problému sucha v Česku a zadržování vody v krajině.

„Já jsem tady požádal mé kolegy pana ministra Tomana a pana ministra Brabce o tuto návštěvu, abychom v praxi viděli, jak bojujeme proti suchu. Zítra na to svolala opozice ve Sněmovně speciální bod. Jak se to jmenuje, ten bod?“ tázal se Babiš Brabce při tiskovce u jedné z tůní. „Dokonce mimořádná schůze,“ reagoval Brabec.

Babiš si rýpl do poslanců

„Mimořádná schůze, kde celý den budou mluvit o tom, jak se to má dělat a my to už děláme. My jsme tady na místě, kde vzniklo kolik, osm tůní? Je to tak?“ pokračoval Babiš. „Devět větších,“ doplnil ho Brabec.

„Devět větších tůní, to znamená zadržování vody v krajině. Jsem dostal informaci, že zrealizujeme asi až tisíc tento rok, minulý rok to byla jen třetina, takže je potřeba to propagovat, protože samozřejmě ten hlavní evropský green deal, nebo to hlavní motto Evropy boje proti klimatické změně, u nás samozřejmě boj proti suchu a zadržování vody v krajině, a ten my realizujeme,“ říkal dále premiér.

„Já jsem žádal kolegy, aby předložili konkrétní projekty tento rok, kde by eventuálně chyběly peníze na to. To je i součástí teď tolik diskutovaného deficitu,“ podotkl Babiš. „Já myslím, že to realizujeme úspěšně a máme se čím pochlubit (...) Je potřeba samozřejmě ještě přesvědčovat některé investory nebo starosty, že je důležité u nás zadržovat vodu,“ dodal.

U nádrže Želivka následně Babiš k diskutovanému schodku rozpočtu ve výši 500 miliard, který se nezamlouvá ani KSČM, podotkl: „Neumím si představit, že by ten rozpočet nebyl schválen tak, jak jsme ho předložili, protože je tam rezerva jenom 36 miliard a tam nemáme ani příspěvek na lázně, ani kompenzace pro cestovní ruch. Takže si neumím představit, že by to Sněmovna nechválila, protože samozřejmě tím by zablokovali všechno.“

Podle něj je také otázka, jestli bude návrh schválen v legislativní nouzi, nebo klasickým postupem. Hrozí tak, že by se vše o více než měsíc odložilo, varoval premiér. Piráti a KDU-ČSL podle premiéra na rozdíl od zbytku opozice přišli s konkrétními návrhy, ostatní jen vše odmítají. 

Brabec: Žádná mimořádná schůze nikdy nic nevyřešila

„Žádná mimořádná schůze nikdy žádný problém nevyřešila a nevyřeší ani sucho. To samozřejmě vyřeší sv. Petr, Pán Bůh a taky samozřejmě naše opatření, kdy chceme tu vodu, která spadne, zadržet,“ rýpl si ministr Brabec.

„Budujeme stovky tůní, rybníků, mokřadů, remízků. A to je myslím velmi dobrá odpověď na otázku, kterou určitě zítra také vznese opozice na té mimořádné schůzi – oni vyčítají vládě, že my nerealizujeme programy na zadržení vody v krajině a máme jenom nějaká technická opatření. To bych chtěl říct se vší vážností, že je totální, ale totální nesmysl (...) Z mokřadů se ale město nenapije, musí se dělat i opatření na posílení zdrojů pitné vody, proto přehrady a vodárenské nádrže. Na druhou stranu ani plná přehrada automaticky neznamená bohatou krajinu, která skutečně má vodu. Musí se dělat kombinace opatření. Některá trvají měsíce, některá roky,“ pokračoval Brabec.

„Kdo říká, že proti suchu nepostupujeme, tak lže,“ ohradil se dál Brabec. U zdrojů pitné vody pak zmínil: „Do budoucna je jasné, že ty zdroje pitné vody, které jsou dnes v podzemí a měly vodu v 10 metrech, vyschly, měly vodu ve 30 metrech, vyschly. Dneska už berou vodu z 80 metrů a za pár roků se může stát to, že ani tam nebude voda. Řešením je postupně obce napojovat na kapacitní vodovody.“

Brabec zmínil i nedávné bouřky a povodně. „Byť teď jsme zažili v mnoha oblastech ČR přívalové povodně, tak ale pořád na desítkách procent území je stále sucho,“ upozornil ministr na nedostatek podzemní vody. Jmenoval i problematické oblasti, jako je jižní Morava, Žatecko, Lounsko a Rakovnicko či Podkrušnohoří.

Video  Expert o extrémním suchu: V některých místech chybí rok a půl srážek. Musíme se přizpůsobit.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Peněz na zadržení vody v krajině je dostatek, obce a další vlastníky ale často odrazuje administrativa, míní však Brabec. Do budoucna by se však měla administrativní zátěž při žádání o dotace snížit, zmínil Brabec.

„Někde je to majetkově problematické, ale spíš žadatele odradí, že je s tím spojena administrativní zátěž. Tu se snažíme výrazně snížit,“ uvedl Brabec. Podle něj je o podobná opatření v poslední době přesto větší zájem a už na začátku letošního roku tak mohlo být schváleno 217 nových projektů v podobě úprav vodních toků či budování tůní, mokřadů, remízků či stromořadí v krajině za miliardu korun. „Jsou to opatření, která jsou rychlá, levná a dají se jich dělat tisíce ročně,“ pokračoval Brabec.

Projekt tůní u Postupic na Benešovsku vybudoval vlastník pozemků a majitel zámku Jemniště Jiří Sternberg ještě v době, než se stal v obci starostou. Na projekt získal dotaci 1,3 milionu Kč. Díky tomu vznikla soustava menších a větších tůní, která pomůže nejenom dotovat podzemní vody a zlepšit místní mikroklima, ale má význam i pro ochranu přírody a biologickou rozmanitost druhů. „Život je tady bohatší, jsou to mraky žab, které jsou slyšet, létají sem černí čápi a hnízdí divoké kachny,“ řekl Sternberg ČTK.

Toman: Nebudeme bezmyšlenkovitě zaplavovat

Ministr zemědělství Toman uvedl, že mokřady a tůně jsou správná věc, ale je třeba dělat řadu opatření včetně přehrad coby vodárenských nádrží.

„Musíme budovat vodárenské nádrže, protože potřebujeme, aby lidé měli dostatek pitné vody, ale to neznamená, že budeme bezmyšlenkovitě zaplavovat jakékoli území. Budeme to zaplavovat tam, kde je to potřeba vybudovat a dodat lidem pravidelně pitnou vodu,“ podotkl.

I pozemkové úpravy se budou podle nového zákona dělat tak, aby zadržovaly vodu v krajině. Toman zmínil, že je nutné zavést i ústavní ochranu pitné vody, aby se pitná voda označila za prioritu. Zítřejší mimořádná schůze podle něj ale přinese pouze ztracený čas.

Video  Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

brano34 ( 17. června 2020 17:34 )

Boj proti suchu a povodním bude naše vláda šponovat až ke schodku
5 000 000 000 000 000 000 000 000 000 EUR

allsaintday ( 17. června 2020 16:57 )

Rýpat to je heslo! Vždy na správném místě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa