Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drogově závislá Češka (28) promluvila o životě ve stínu pervitinu: Znásilnil ji zfetovaný kamarád!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: reprofoto YouTube)
Autor: chal - 
20. června 2020
21:04

Závislost na pervitinu, předávkování, život na ulici. S tím se od svých 16 let potýká 28letá správkyně facebookové stránky Poradna -P. Narkomanka se rozhodla droze postavit a se závislostí bojovat. Nejen o tom píše svým fanouškům na sociálních sítích.

„Je mi 28 let. Dvanáctiletá závislost na pervitinu, které jsem se konečně rozhodla postavit, mi dala cenné zkušenosti, které předávám druhým. Bez cenzury,“ uvádí na svém twitterovém účtu drogově závislá žena, která vystupuje pod jmény -P. a druhy_zivot.

Při čtení jejích příspěvků na twitteru nebo facebooku občas tuhne krev v žilách, například když popisuje, jaký „harmonogram“ fetování si závislí dávají. „1) Původní plán: Smažit nanejvýš pátky až neděle. 2) Prosmažené dny: Čtvrtek až úterý. 3) Proabstinované dny: Středa (minulá) 4) Nový plán postavený na základě nasbíraných dat: Nesmažit aspoň ve středy. 5) Závěr: Vysmažit se i ve středu, protože to už je jedno ne, ten jeden den,“ napsala.

Právě díky své otevřenosti a nadhledu její profil láká více a více čtenářů. Narkomanka také poskytla rozhovor serveru iROZHLAS.cz, ve kterém vystupuje pod jménem Eva. Popsala, že s pervitinem začala v 16 letech kvůli nízkému sebevědomí, chtěla patřit do nějaké skupiny.

Zpočátku si Eva dávala menší dávky, kvůli fetování ale často končila na ulici. Jeden z jejích drogových přátel ji navíc pod vlivem znásilnil. V devatenácti byla pak psychicky na dně tak moc, že se rozhodla spáchat sebevraždu. Píchla si do žíly silnou dávku, ale naštěstí přežila.

Další předávkování zažila ve 26, kdy užívala denně tolik drog, že by jí dříve údajně vystačily i na dva týdny. I podruhé ale se štěstím přežila. Eva ale v dospělosti nesplňovala běžnou stereotypní představu drogově závislého. Měla práci i bydlení, vídala se s rodinou.

Jako závislou na drogách by ji údajně nikdo netipoval. „Nepoznal to nikdo, ani ti nejbližší. Já jsem za nimi chodila výhradně zfetovaná, protože když jsem byla střízlivá, tak se jim zdálo, že jsem divná. Nekradla jsem, nic nerozprodávala, pracovala, chodila do práce sjetá. Fetovala jsem na záchodě… Prostě to byla tragikomedie,“ vysvětlila pro iROZHLAS.

Ve svých 28 letech, po dvanácti letech závislosti, se konečně rozhodla se svým životem něco udělat. „Teď mířím na vysokou školu a ráda bych to, co dělám na twitteru, dělala i profesionálněji. Buď se přidala k drogové poradně, nebo působila na škole jako výchovný poradce. Chci dělat s mládeží, protože mi je nejblíž,“ sdělila iROZHLASu.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Video se připravuje ...
Další videa