Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ANO kraluje preferencím, potvrdil další průzkum. Expert: Babiš předčasné volby potřebuje

Autor: Nikola Forejtová - 
11. června 2020
18:25

V kuloárech se proslýchá, že by premiér Andrej Babiš (ANO) rád vyhlásil předčasné parlamentní volby. Třeba už letos na podzim. Podle politologů by ho k tomuto rozhodnutí mohly vést vysoké voličské preference, které nyní díky zvládnutí krize má. Zisk téměř 30procentní podpory přisoudil ANO i červnový průzkum Phoenix Research. Zato ČSSD si nepolepšila a nepomohl tomu ani červený svetr Jana Hamáčka. Politologové možnost předčasných voleb okomentovali pro Blesk Zprávy. Tak jednoznačně to ale nevidí.

Politické průzkumy mluví nyní jasně: ANO posílilo, ČSSD by se nyní do Sněmovny dostala jen tak tak a ostatní strany balancují na svých stálých číslech. Podle Phoenix Research je politické hnutí Andreje Babiše na 29,6 procenta. Oproti tomu podle STEM má ANO více jak 33 procent.

Rozdíl mezi těmito průzkumy je nicméně očekávaný. „V podobných průzkumech tam může být statistická chyba plus minus tři procenta,“ zmiňuje politolog Josef Mlejnek pro Blesk Zprávy.

Babiš těžil na krizi, hodily by se volby

Hnutí premiéra Andreje Babiše si podle politologů nyní díky krizi polepšilo. „Lidé oceňují postup vlády během koronakrize,“ zmiňuje Mlejnek. „Je pravdou, že má nyní nejsilnější preference,“ přitakává také politolog Jan Kubáček.

I kvůli tomu se nyní šušká, že by premiér Andrej Babiš vyhlásil na podzim předčasné volby. S informací přišel například web Neovlivní.cz. Důvody jsou podle politologů zřejmé: Babiš se chce svézt po pozitivní vlně reakcí za zvládnutí krize. „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí ekonomika, hrozí výrazně oslabení. Čekám, že bude stoupat nezaměstnanost. A čeká nás spoustu problémů. Ani Babiše nečekají příjemné zprávy. Teď je to pro něj ideální, teď má nejvyšší preference,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy Kubáček.

Babiše nyní voliči zbožňují, Hamáček si svetrem nepolepšil Babiše nyní voliči zbožňují, Hamáček si svetrem nepolepšil | Phoenix research

„Z jeho hlediska by bylo výhodné udělat na podzim volby, aby se svezl na té pozitivní vlně. Uhrát to vítězství dříve, než se objeví dopad krize,“ mluví obdobně také Mlejnek.  

Podle Kubáčka by mohl Babiš argumentovat tím, že se na předčasných volbách ušetří, pokud by se konaly spolu s krajskými.

Politologové ale zdvihají varovný prst. Babišovi by totiž mohlo vyhlášení voleb znatelně uškodit. „Stalo se to tak i Paroubkovi,“ míní Kubáček. „Důvodům rozumím, ale ty by měly být zásadní. V Česku platí, že kdo je vyvolá, bývá potrestán. Navíc jsme stále v době koronavirové nejistoty. Stát by se měl podle lidí nyní věnovat pomoci a vyhlášení voleb by bylo alibistické rozhodnutí,“ konstatuje. 

Jedním dechem pak dodává, že navíc potřebuje podporu ve Sněmovně a tu podle něj nejspíše nezíská. A to i proto, že ostatním stranám preference nahoru nevyskočily. 

Hamáček hrdinou ve svetru? Jen dočasně

Překvapením může být stálý propad preferencí České strany sociálně demokratické. Ta poslední léta zažívá u voličů výrazný propad a standardně se drží u pěti procent voličů, což je podle Mlejnka kritické. „V jednom průzkumu jsou na 4,2 procenta. U STEM dopadla ČSSD lépe a jsou na skoro 9 procentech. Myslím si ale, že by měli být na dvojciferné částce,“ komentuje pro Blesk Zprávy. 

Video  Jan Hamáček o červeném svetru, Prymulovi a vztazích ve vládě  - Jakub Tomek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ČSSD výrazně nepomohl ani opěvovaný červený svetr ministra vnitra Jana Hamáčka. Šéf sociálních demokratů se během krize projevil jako silná osobnost, která dbala na bezpečí občanů. „Byl hrdina v červeném svetru, ale to vyvanulo. Neviděl jsem, že by na preferencích ČSSD nějak vyskočila nahoru,“ míní Mlejnek s tím, že svetr a zvládnutí krize u Hamáčka vyvolaly jen krátkodobý efekt.

Krizový štáb ministerstva vnitra jednal po vzoru Hamáčka - v červených svetrech Krizový štáb ministerstva vnitra jednal po vzoru Hamáčka - v červených svetrech | Twitter Ministerstvo Vnitra

Vzhledem k současným výsledkům v měření preferencí je ČSSD pozadu a podle Phoenix Research by se ani nemusela současná koaliční strana dostat do Sněmovny. 

Ostatní strany na krizi příliš netěžily, jak dodává pro Blesk Zprávy Kubáček. „Asi nepřišla jejich chvíle,“ poznamenal s tím, že povětšinou si zachovaly stejná, nebo mírně menší procenta voličů. 

Piráti se kupříkladu drží na 12-13 procentech, což z nich dělá druhou nejsilnější stranu. Za nimi je v obou průzkumech ODS v čele s Petrem Fialou.

Dále se pak výsledky průzkumů rozchází. Vysoko je podle Phoenix SPD, oproti tomu STEM má na vyšších příčkách KSČM. Strany jako STAN, Trikolóra, Svobodní či TOP 09 se drží pod hranici k přijetí to Poslanecké sněmovny. 

 

Kixy ( 2. listopadu 2020 18:43 )

Pipinka

libormer ( 30. července 2020 20:04 )

Hamáček zlikvidoval ČSSD.

hejhej ( 13. června 2020 13:00 )

Někde se něco šušká a BLESK z té šuškandy vytvoří nesmyslný článek.
P. Babiš se drží na špici už dlouho a taky bude, protože voliči prokoukli podrazácké a udavačské strany jako jsou piráti, pidistrany STAN,TOP09 a korouhvička KDUČSL.
Nepomůžou ani hloupé pžekrucování jména p. Babiše,udávání do Bruselu apod. P. Babiš není jistě svatý, ale jednal podle zákonů, které tady vytvořili štvavé strany ODS, TOP09,KDUČSL a ČSSD.

xiioma ( 11. června 2020 19:43 )

Průzkum pro Babišova média. To hovoří samo o sobě.

zatracena ( 11. června 2020 19:18 )

Pokud si tyto průzkumy a expertízy platí vlastník Medií a tím je ANTON BUREŠ jsem v naprostém klidu, nejspíš stejném jako Miloš z.EMAN - poděkoval Číně přitom tam vznikla pandémie COVID 19. pro nás doma zdrobněle KOROŇÁK protože u Tv sedíme v GUMÁKÁCH - PLÁŠTĚNCE - máme roušky ŠTÍT sedíme odděleně co 2 metry takže Já na balkóně a děti ve sklepě, a na toaletu se střídáme ve 2. hodinových intervalech přičemž DĚTI na protest si oblékly ČERVENÉ SVETRY tak jako má ministr Vnitra pan HAMÁČEK, jo a LEDNIČKA je vydesinfikovaná tak, že tam bratr POSTAVIL SNĚHULÁKA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa