Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za kafe a džus 550 korun: Italové jsou šokováni cenami po znovuotevření kaváren

Autor: mj - 
5. června 2020
20:01

Zákazník si v kavárně v Benátkách objednal kapučíno a džus, ale takový účet nečekal. Když před ním přistál účet, nestačil se divit. Podnik mu naúčtoval 21 eur (přibližně 550 Kč), protože si objednal od stolu a ne u baru, jak je v Itálii často zvykem.

Místní říkají, že byli zvyklí na vyšší ceny „pro turisty“ na atraktivních místech v centru města, ale takovéto ceny překvapily i je samotné. Kromě toho, že turisty v Benátkách teď kvůli cestovním omezením v souvislosti s koronavirem moc nepotkáte.

Past na turisty

Zákazník kavárny si postěžoval italskému deníku Corriere della Sera. Jeho nepříjemný zážitek se odehrál v kavárně Illy Caffè v Královských zahradách v centru Benátek: „Jestli budou mít takové ceny, tak k nim půjdou jenom turisti.“ Místní politik Luigi Giordani říká, že to, co se v některých italských kavárnách děje, je ostuda.

Dle účtenky klientovi naúčtovali 12 eur (315 Kč) za džus a dalších 9 eur (240 Kč) za kapučíno. V Itálii je běžné, že ceny jsou vyšší, když si objednáváte u stolu, protože využijete i obsluhu. Nižší účet dostanete jenom tehdy, když si objednáte na baru a tam si objednávku i zkonzumujete. Proto menu italských kaváren často uvádějí dvě ceny, jedna s obsluhou a druhá bez.

V blízkých kavárnách jsou taky vyšší ceny, třeba v jedné kavárně u mola San Marco stojí kapučíno 7 a džus 9 eur (1 euro je momentálně asi 26,50 Kč). Tolik zaplatíte, když si necháte objednávku přinést na terasu ke stolku. I v Illy Caffè by objednávka na baru vyšla levněji – kapučíno 3 eura a džus pět, dohromady byste tedy zaplatili 8 eur (210 Kč) místo původních 21.

Kvůli rozestupům vás možná uvnitř neobslouží

Klient tvrdí, že si chtěl objednat u baru, ale řekli mu, aby se posadil ke stolu, protože musí dodržovat sociální rozestup v rámci opatření v boji proti koronaviru. Nikdo ho však neupozornil na to, že zaplatí téměř třikrát tolik.

„Mrzí nás, co se stalo, takové situace by neměly nastat,“ reaguje obchodní ředitelka Illy Caffè Alessandra de Gaetano. „Mohlo se stát, že obsluha měla plné ruce práce, a tak neposkytla všechny informace, které měla zákazníkovi sdělit,“ dodává. Vysvětluje ale, že ceny jsou uvedeny v menu a neliší se od cenové hladiny podobných podniků v dané oblasti.

Ředitelka říká, že i oni musí dodržovat nutná hygienická opatření: „Abychom předcházeli přeplnění vnitřních prostor, můžeme u baru obsloužit jenom značně omezený počet zákazníků. Rozumíme, že pro Benátčany jsou tyto ceny vysoké, ale zvažujeme další nabídky jiné akce.“

e.lesanova ( 5. června 2020 20:26 )

Pražské restaurace a hotely také naslibovaly našincům hory doly, aby přijeli do Prahy a utráceli...nyní se nečekaně rychle otevirají hranice...asi to bude podobné "překvápko" i u nás

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa