Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Chyběla mi zmrzlina.“ Itálie otevřela hranice i Čechům, roušky zatím úplně nezmizely

Autor: ČTK - 
3. června 2020
07:40

Po téměř třech měsících mohou ode dneška Italové opět volně cestovat mezi regiony, což kvůli pandemii nemoci covid-19 mohli dosud jen ve výjimečných a zdůvodněných případech. Itálie, jež patřila v nynější pandemii k nejhůře postiženým zemím, také ode dneška znovu otevírá hranice pro občany ostatních zemí EU, Británie, Norska a Švýcarska, kteří už tak nebudou muset po vstupu do Itálie do dvoutýdenní karantény. Platí to i pro Čechy. Drobnou změnou, ale také velkým symbolem je pro Italy i to, že si opět mohou vychutnat tradiční zmrzlinu.

Italská vláda vyhlásila celonárodní omezení volného pohybu 9. března kvůli koronaviru, jenž se začal šířit do světa koncem loňského roku z Číny. Lidé v šedesátimilionové Itálii, podobně jako později i obyvatelé řady dalších zemí, tak mohli z domu jen v nutných případech, jako byla cesta do práce, nákup základních zboží či návštěva lékaře. Zavřely se i kina, divadla, sportoviště, restaurace a většina obchodů.

S uvolňováním omezení začala Itálie před měsícem; postupně se tak mohly otevřít další obchody a s omezenou kapacitou i restaurace, bary, knihovny či muzea a galerie a lidé opět mohli také do kostela na mši. Postupně se otevíraly opět i památky, tento týden se zpřístupnilo veřejnosti i římské Koloseum a až dnes znovu otevírá galerie Ufizzi ve Florencii.

Dnešní uvolnění cestování se ale nelíbí některým italským regionům, jejichž vedení se obává šíření nákazy z dříve nejvíce postižených oblastí, jimiž byl zejména region Lombardie či Benátsko na severu země. Nicméně v celé zemi dál platí povinnost nošení roušek v obchodech či veřejné dopravě, pokud nelze dodržet bezpečnou vzdálenost.

Po izolaci na zmrzlinu

„Je to symbol nadcházejícího léta,“ raduje se Říman Francesco a s libostí pohlíží na svůj kopeček zmrzliny, která je součástí italské DNA. Píše to agentura AFP.

Zmrzlinářství se stalo jedním z center společenského života na hlavním náměstí čtvrti Testaccio, kde se prohánějí děti na koloběžkách a vychutnávají znovu nabytou svobodu. O jejich radosti po více než dvou měsících izolace svědčí i jejich veselý křik, s nímž se pouštějí do hry.

Francesco očekával netrpělivě, až se zase bude prodávat domácí zmrzlina. „Teď jsem si jistý, že dohoním ztracený čas! Miluju zmrzlinu, patří k létu a teplu, jež se vracejí,“ svěřuje se a pouští se do vanilkové a čokoládové zmrzliny korunované šlehačkou.

Podle studie, kterou zveřejnil hlavní italský zemědělský odborový svaz Coldiretti, spotřeba zmrzliny v Itálii prudce stoupla s tím, jak byla zrušena karanténa a nastalo pěkné počasí. „Moc mi to chybělo,“ potvrzuje Marco v tričku odhalujícím tetované paže. Roušku má staženou na krk, aby si mohl vychutnat „nejlepší zmrzlinu v Římě“.

Tiziana se smíchem líčí, jak každý den s manželem sledovali krámek, jestli už má otevřeno. „Šli jsme sem hned první den,“ říká.

Jeden kolemjdoucí neodolal, aby neokusil tuto pochoutku. „Začíná to slibně,“ konstatuje Riccardo a otáčí svým kornoutkem. „Pro mě je to opravdová vášeň. Na zmrzlinu mám chuť pořád,“ přiznává.

Zákaznický propad

V historickém srdci Říma, které se vzhledem k pandemii nemoci covid-19 vyprázdnilo, už neproudí tisíce turistů lízajících zmrzlinu v každé denní hodině. Zmrzlináři se tu netváří radostně. Nicméně několik kolemjdoucích či zaměstnanců v této čtvrti si dopřává toto malé potěšení, aby oživili svůj příliš poklidný den.

Elegantní zmrzlinářství Giolitti založené před 120 lety a umístěné blízko Panteonu, kde se před pandemií obvykle zastavovali všichni turisté, využívá příležitosti a zkouší nové chutě zmrzliny. V jeho cukrárně lidé nestojí ve frontě.

„Máme mnohem méně zákazníků,“ potvrzuje majitelka Giovanna Giolittiová, vnučka zakladatele firmy, která musela svých 40 zaměstnanců převést na částečný úvazek. Zatímco dříve tu přes den pracovalo 20 zaměstnanců, nyní jich je jen šest. „Nemáme tu skupiny turistů, kteří přicházeli po stovkách, a také mnoho úředníků z této čtvrti, kteří si dříve zmrzlinu kupovali, pracuje z domova,“ konstatuje.

Firma, která zásobuje také restaurace, z nichž mnohé jsou ještě zavřené, se za karantény zaměřila na dodávky zmrzliny domů. Giovanna přiznává, že s netrpělivostí sleduje zprávy o znovuotevření hranic, které by znamenalo návrat turistů.

V Itálii, která je světovým lídrem ve výrobě domácí zmrzliny, je 39 000 zmrzlinářů, kteří zaměstnávají asi 150 000 osob. Roční obrat činí 2,8 miliardy eur (75,6 miliardy Kč). Každý Ital sní v průměru více než šest kilogramů zmrzliny ročně a nejraději má domácí zmrzlinu. Na výrobu zmrzliny se ročně spotřebuje 220 milionů litrů mléka, 64 milionů kilogramů cukru, 21 milionů kilogramů čerstvého ovoce a 29 milionů kilogramů dalších produktů.

V zahraničí Italy zatím nechtějí

A zatímco Itálie své hranice pro turisty z EU otevírá, ne všechny unijní země je otevřou bez nutnosti karantény tento měsíc pro Italy. Například řecká vláda minulý týden zveřejnila seznam 29 zemí, odkud budou moci od 15. června turisté do Řecka bez nutnosti karantény, ale Itálie mezi nimi zatím není. Ani Rakousko neuvedlo, kdy otevře hranice pro Italy. Dnes by o tom měla jednat rakouská vláda, která už slíbila od 15. června otevřít hranice pro sousední země, zatím ale s výjimkou Itálie a Slovinska.

Dnes by měla také německá vláda na svém zasedání zrušit, zřejmě k 15. červnu, varování pro turisty před cestami do zemí EU, včetně Itálie či Česka. Podle některých německých médií by výstraha, vydaná 17. března, neměla platit ani pro Británii, Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Vedle Itálie bylo z Evropy pandemií nejvíce zasaženo Španělsko, které se ale hranice pro turisty chystá bez nutné karantény otevřít až 1. července. Také tamní vláda postupně uvolňuje koronavirová omezení, která by měla zřejmě skončit na konci tohoto měsíce. Dnes má ale ještě španělský parlament hlasovat o dalším prodloužení nouzového stavu, který vláda vyhlásila v polovině března a který zatím platí do 7. června. Očekává se, že vláda v parlamentu získá dost hlasů pro další prodloužení o dva týdny, tedy do 21. června.

villon ( 3. června 2020 09:46 )

Mi máme zmrzku v cukrošce hned vedle hospody, od Stromu je to asi dvacet metrů, od Máni tak stopáďo, ale stejně mi nechybí. Je to plné konzrvantů a jiných srček. Pivo je nej bionápoj na světě, je to zdraví a chutný nápoj, takže dobře působí i na psichyku. Čili zmrzka je dobrá pro děti dokud nemůžou (a nechutná jim ještě) na pivko. Tak by to lidi měly brát a zůstat přes léto v republice a pomoci rozvinout naše národní hospodářstvý prostřednictvím podpory pivovarů. Vlastenectví a víra v národ na prvnim místě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa