Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kam na dovolenou bez karantény a testů? Na novém seznamu aerolinek je Egypt, Itálie či Karibik

Autor: sab - 
2. června 2020
05:15

Světové aerolinky se postavily proti povinnosti zamířit po příletu do dovolenkových destinací nejprve na 14 dnů do karantény. Předložily seznam 45 zemí, do karantény by se podle jejich přání nemuselo ani ve Francii, Itálii, Španělsku či Portugalsku. Že karanténa pro turisty nebude potřeba, potvrdilo některým zemím třeba Řecko. Seznam schválily British Airways, EasyJet a Virgin Atlantic. Češi mohou od poloviny června bez omezení cestovat do většiny evropských zemí, jen při návratu z Británie a Švédska se musejí prokázat negativním testem na onemocnění covid-19. Záležet ale bude i na podmínkách ostatních států. 

V Turecku mají v plánu posílat všechny dovolenkáře, kteří přiletí, na testy, nebo vyžadovat potvrzení o negativním testu na covid-19. V Řecku budou od 15. června dělat dokonce jen namátkové testy. Chtějí, aby hotely, restaurace i lodě dodržovaly zvláštní opatření a cizincům tak dovolí přijet. Právě pro tyto země je turismus živou vodou pro ekonomiku. V odvětví má práci drtivá většina lidí.

Naopak třeba Thajsko, kde je turismus také zdrojem obživy mnoha lidí, výletníky nechce. Letadla, která by tam přivezla zahraniční turisty, mají do konce června úplný zákaz.

Zruinuje karanténa turismus?

Co se týče ostatních států, vypadá to zatím, že by každý po příletu musel strávit 14 dnů v karanténě, než začne „dovolenkovat“. O povinné karanténě pro všechny, kteří přiletí na britské území, mluvil už téměř před měsícem i premiér Boris Johnson. Podobná pravidla jsou i v Bulharsku. To své hranice otevřelo lidem ze zemí EU a z schengenského prostoru.

Proti podobným plánům se ale objevuje kritika. Podle některých jsou nařízení nevynutitelná a poškodí celý cestovní ruch. Britové se třeba odvolávají na to, že takové opatření není nezbytné a některé země hranice otevírají a země by neměla být pozadu. Podle některých to dokonce může mít „nepřiměřený dopad na pozici hrdého obchodního státu“.

Část britských poslanců, kteří byli proti opatřením, proto volá po nějaké formě dohody. Světové aerolinky v čele s British Airways tak sepsaly seznam oblíbených evropských prázdninových destinací. Chtějí, aby se do nich jezdilo bez nutnosti karantény.

Bez karantény do Portugalska i Itálie

Na seznamu 45 zemí je Francie, Portugalsko a Řecko, ale i USA a velká část Karibiku. Otevřené turismu by stejně tak mohlo být podle seznamu i Česko a Slovensko. Na seznamu leteckých společností nechybí ani země nejsilněji zasažené koronavirem – tedy Itálie a Španělsko. Britští úředníci už pracují na návrzích cestování bez karantény.

Seznam zemí, kde by podle aerolinek nebyla nutná karanténa po příletu. (1. 6. 2020) Seznam zemí, kde by podle aerolinek nebyla nutná karanténa po příletu. (1. 6. 2020) | Daily Mail

Letecké společnosti požadují, aby první letecké mosty byly zřízeny nejpozději do konce června, aby lidé mohli trávit dovolenou v zahraničí. Seznam navíc prý podle zdroje Daily Mail chtěla i sama vláda Borise Johnsona: „Vláda požádala, aby jí letecké společnosti sepsaly, kde mají pocit, že bude objem a poptávka. Je to docela kontrast oproti postoji před týdnem a půl, když Downing Street odmítla myšlenku leteckých mostů.“ Podrobnosti o karanténním plánu mají představitelé aerolinek s vládou probrat v úterý.

Čechům se možnost skoro neomezeného cestování, zatím po Evropě, otevře v polovině června. Češi se budou muset prokazovat testem na koronavirus při návratu z Británie a Švédska, z dalších zemí Evropské unie budou moci přicestovat bez omezení. Týká se to všech sousedních zemí i oblíbených turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko. 

Země jsou v systému rozděleny do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko. Češi mohou bez omezení cestovat do států v prvních dvou kategoriích. Cizinci přijíždějící do ČR se ale budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří například Itálie, Španělsko či Francie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MartinVesely ( 3. června 2020 12:43 )

V Česku je dost krásných destinací, nemyslíte? Pro tentokrát se to dá vydržet i doma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa