Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cestovky bojují o přežití, varuje expert. Zmínil „zavření v kleci“ a přidal bezpečné ráje Čechů

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
20. května 2020
06:05

V Česku můžou v krajním případě zkrachovat v souvislosti s koronavirovou pandemií až dvě třetiny cestovních kanceláří. V pořadu Epicentrum Blesku to řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Popsal také situaci kolem letních dovolených a kam je na ně bezpečné cestovat i to, proč je skoro nemožné najít náhradního partnera za leteckou společnost Smartwings. Přidal i odhad, nakolik se naplní původní kapacita zájezdů.

„Prázdné stoly, vypnuté počítače, většina zaměstnanců doma. Je to jako zavřená restaurace,“ přiblížil pro Blesk Zprávy Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří, smutný pohled, který by se lidem při návštěvě některé z českých cestovek naskytl. „Může zkrachovat polovina, dvě třetiny cestovních kanceláří, když sezona nedopadne dobře… Propouštět zatím nemůžeme, protože bychom nedostali příspěvek na mzdy,“ vysvětlil.

Podnikatelé v cestovním ruchu se podle něj už dávno smířili s tím, že původní kapacita zájezdů do zahraničí letos naplněná nebude „Když bude 40 procent toho, na co jsme byli zvyklí, budeme spokojení, že ta sezona dopadla,“ zmínil Papež s tím, že on sám spíše přijímá přísná omezení jako nařízenou nutnost, než že by měl příliš velký strach z nákazy koronavirem. On sám by je rozvolnil daleko více a dříve. „Chytrá karanténa je naděje, že už nikdy nebudeme zavřeni do klece,“ podotkl.

Odpískat sezonu? Nesmysl

Jan Papež rozhodně je proti tomu, že by se letošní sezona měla zabalit. To je věc každé cestovní kanceláře, co je pro ni výhodné a nevýhodné. „Neumím si úplně představit, jak by to vypadalo, kdyby byly otevřené hranice, letecké linky, hotely a já bych svým klientům měl říct: Pardon, já vás tam neodvezu,“ zdůraznil.

Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha (19. 5. 2020) Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha (19. 5. 2020) | Reuters

Zda by zájezdy letos kvůli obavám lidí z koronaviru mohly zlevnit, si Papež netroufá odhadnout. „Je pravdou, že někteří hoteliéři nám poskytnou levnější cenu (ubytování),“ připustil, ale s tím, že velkou neznámou jsou ceny letenek i ve vztahu k nejasnému osudu letecké společnosti Smartwings. „Pro nás je Smartwings velmi důležitým partnerem, protože ho známe… má tady základnu, má tady letadla, je pro něj jednodušší obstarávat ty linky,“ dodal.

Kam ano a kam ne?

Podle šéfa Asociace cestovních kanceláří je dobré, že ve spektru potenciálně otevřených zemí mohou být ty z desítky českými turisty nejnavštěvovanějších. „Chorvatsko jako nejnavštěvovanější destinace, Slovensko jako druhá, Řecko jako jedno z pěti nejnavštěvovanějších míst a potom samozřejmě Rakousko, které je velmi důležité především pro ty lidi, kteří mají rádi hory, jezera,“ vyjmenoval.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistů. Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistů. | Aleksandar Gospić, Chorvatské turistické sdružení

Kanárských ostrovů, které patří pod Španělsko, by se nebál, jsou dostatečně vzdálené: „V jednom hotelu tam byl koronavir a oni udělali od té doby obrovskou práci , aby koronavir na Kanárech v podstatě nebyl.“ V případě Baleárů by naopak Papež byl v tuto chvíli obezřetnější. Vyzdvihl ale například Bulharsko nebo Černou Horu: „Jsou na tom tak dobře, že mohou nabídnout alternativní řešení k těm Baleárským ostrovům.“

Gran Canaria je exotickým rájem, kam z Česka dojedete na občanku. Gran Canaria je exotickým rájem, kam z Česka dojedete na občanku. | Profimedia

Bude se jezdit postupně

Se Španělskem sousedící Portugalsko, kam má zaplacenou dovolenou například i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), je na tom podle Papeže epidemiologicky velmi dobře. „Je to možná dáno tím, že Portugalsko je mnohem méně zabydlené, než je Španělsko a je to spíš zemědělský kraj, kde ti lidé mají k sobě daleko,“ řekl Papež v Epicentru.

Nápor Čechů směřujících na dovolenou do ciziny hned po 25. květnu, kdy se otevřou hranice, Papež neočekává: „Já si myslím, že v tom prvním kolečku, po tom pětadvacátém, vyjedou především lidé, kteří mají za hranicemi nějaké příbuzné.“ Hlavní kolo podle něj začne po 15. červnu, 1. červenci, popř. 27. červnu, tedy po konci školního roku.

Celý záznam rozhovoru naleznete zde:

Video  Epicentrum: Experti o letních dovolených i krachu cestovek. Dostaneme se na pláže?  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa