Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Do Chorvatska s teploměrem: Expert zmínil večeře jen od číšníka a volnější pláže

Autor: Bohuslav Štěpánek, kal - 
19. května 2020
18:00

Letošní léto v Chorvatsku bude jiné, než známe. Na pláži budou povinné rozestupy lehátek, večeři si nenaberete sami, ale přinese vám ji obsluha. A každé ráno si budete muset měřit teplotu. Nejlépe vlastním teploměrem. Nejen to v rozhovoru pro Blesk Zprávy popsal Dubravko Miholič, ředitel Chorvatského turistického sdružení pro ČR a SR. Že by vás Chorvati nepustili z hotelu na pláž, se bát nemusíte.

Na co se musí čeští turisté v Chorvatsku letos připravit, jaké rozdíly oproti předchozím sezonám?

Tato sezona bude jiná, než jak ji známe z minulých let. Předpokládá se méně návštěvníků. A stejně jako v České republice budeme muset být opatrní a dodržovat určitá opatření k zachování zdraví. V tuto dobu jsou platná doporučení v mnoha oblastech týkající se cestování, ale hlavně v hotelech, restauracích nebo i na plážích nebo koupalištích, která jsou velmi podobná jako v jiných zemích. Jinak jsou otevřeny národní a přírodní parky, památky a jiné atrakce pro návštěvníky.

Jsou tam teď v Chorvatsku nastavené nějaké speciální režimy – v restauracích a na plážích?

V restauracích se musí dodržovat rozestup 1,5 metru od jednotlivých skupin hostů. Příbory se přinesou, až se host usadí ke stolu. Obsluha na terasách má vymezený počet stolů, který obsluhuje. Po odchodu hosta se židle a stoly musí dezinfikovat.

Co se týká pláží, tak pokud se jedná o úseky, o které se starají koncesionáři, tak na 100 sto metrů čtverečních může být 15 patnáct osob. Lehátka se musí dezinfikovat po každém klientovi. Na ostatních plážích bez koncese bude režim jiný. Budou tam značky, na kterých budou lidé upozorněni na dodržování rozestupů.

Budou na večeře nějaké časové úseky, aby se lidi co nejméně setkávali?

Stravování formou bufetů bude podáváno tak, že se neobslouží samotný host, ale číšník mu z bufetového stolu naservíruje jídlo, které si vybere. Obsluha by měla být za plexisklem. Věříme, že jednotlivé hotelové restaurace prodlouží dobu výdeje jídla, aby se hosté vystřídali podle předpisů.

Neplánují se v hotelech například národnostní sekce – aby byly jednotlivé národnosti od sebe oddělené?

Hotely se momentálně připravují na sezonu podle pokynů Chorvatského institutu pro veřejné zdraví a ten stanovil jasná pravidla: dezinfekce při vstupu do objektu a v rámci objektu, dodržování vzdálenosti 1,5 metru mezi jinými osobami. Není tam doporučení oddělování národnostních skupin.

Je zavedené u klientů opakované měření teploty?

Momentálně existuje povinnost každé osoby, která překročí chorvatskou hranici, si během 14 dní měřit denně teplotu. Pokud by dvakrát za sebou teplota byla zvýšená, tj. přes 37,2 °C, kontaktuje se příslušná hygienická stanice v místě pobytu a klient bude vyšetřen nebo testován na koronavirus, pokud tak zhodnotí lékař.

Když se zastavíme u měření teploty, tu by si měl každý klient měřit sám? Měl by mít teploměr u sebe? Nebo bude například všem klientům teplotu měřit personál, třeba na recepci?

Personál si každý den v hotelu a v restauraci musí ráno měřit teplotu, když přijde pracovat. Když jedu na dovolenou, tak si beru teploměr. Myslím, že by bylo dobře, aby si čeští turisté přivezli svoje teploměry.

Během 14denní doby po příjezdu do Chorvatska, jak se píše v instrukcích, je možné ubytování opustit jen v nejnutnějších případech. Které to ale jsou? Když tam někdo přijede na rekreaci, ne všechny hotely mají svoji vlastní pláž. Jak to bude řešeno, když by člověk neměl opustit hotel?

To jsou momentální pravidla. Pohyb je možný jak na pláže, tak po městech a v přírodě. Přijde český turista do hotelu, zůstane v něm, ale může jít na pláž, to není problém. Musí ale dodržovat určitý rozestup – 1,5 metru. A neshlukovat se na větších akcích. Můžete jít na pláž, plavat a koupat se. To je, když jste na dovolené, důležité. Čekáme na české turisty a první už přišli.

Co se bude dít, když na nějakém hotelu bude zjištěn pozitivní případ?

Když bude turista pozitivní, dá vědět místní hygienické stanici, která rozhodne, jestli půjde do nemocnice – nebo co bude potřeba. Na hranicích dostane telefony na hygienické stanice po celém Chorvatsku.

Podívejte se na 10 nejlepších pláží v Chorvatsku >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janka69 ( 19. května 2020 23:20 )

k moru ????? tento rok tam pôjde ozaj len debil.....použila som krajšie slovo..... normálnemu človeku by to ani nezišlo na um..... ani za nič.....blázni....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa