Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pražské letiště se otevírá. Paříž, Frankfurt nebo Amsterodam budou s ČSA dostupné od půli května

Autor: ČTK, jim - 
7. května 2020
17:29

V březnu vypadalo Letiště Václava Havla v Praze jako zelený ostrov duchů. Od 18. května by se to mělo postupně měnit. Česká aerolinie (ČSA) obnoví provoz na čtyřech linkách - do Paříže, Frankfurtu, Stockholmu a Amsterodamu. Další přibudou o týden později. Dnes o tom informovalo pražské letiště na twitteru. Společnost v březnu kvůli krizi zastavila všechny pravidelné lety z a do Česka.

Mluvčí ČSA Vladimíra Dufková už dříve avizovala, že spuštění prvních linek bude závislé na podmínkách cestování do vybraných zemí. V první vlně obnovování provozu jsou tak země, které tolik neomezují vstup cizinců. Od 24. května přibudou lety do Kyjeva, o den později do Oděsy a Bukurešti.

ČSA se tak přiřadí k dopravcům, kteří provoz na pražském letišti obnovili na začátku května. Prvním dopravcem byly aerolinky Eurowings se spoji do Düssledorfu. Tam létají zatím dvakrát týdně od 3. května. O den později začal do Amsterodamu denně létat také dopravce KLM. Vedle toho na letišti bez přerušení fungují spoje do Minsku od společnosti Belavia a do Sofie od Bulgaria Air.

Katastrofální dopady

Skupina Smartwings, do které ČSA patří, v březnu zastavila všechny pravidelné letecké spoje z a do Česka, na zemi tak zůstalo přes 90 procent její flotily. Celá skupina, do níž vedle českých dopravců patří zahraniční divize, tak v dubnu přepravila celkem 4900 cestujících, což je zhruba jedno procento v porovnání se stejným obdobím loni.

Společnost během března a dubna vypravila po dohodě s ministerstvem zahraničí několik repatriačních letů pro české občany v zahraničí a také další spoje pro zdravotnické pomůcky z Číny.

offline ( 7. května 2020 18:18 )

Ohromná škoda a promeškaná příležitost. 4600 lidí za měsíc je i tak víc než dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa