Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jeho život visel na vlásku! Pacient v Motole dobral Remdesivir, po týdnu už covid-19 nemá

Autor: ČTK - 
7. května 2020
16:36

Byl připojen na umělé plicní ventilaci na specializované jednotce v Motole a jeho život visel na vlásku! Nakaženému pacientovi pak lékaři začali podávat experimentální lék remdesivir. Týden poté, co dostal poslední dávku, už má test na covid-19 negativní a podle ošetřujícího lékaře a přednosty oddělení KARIM 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Tomáše Vymazala je v dobrém stavu.

Skvělá zpráva přišla z Fakultní nemocnice Motol. Pacient, který byl od 17. do 27. dubna léčený experimentálním lékem remdesivir, je nyní už covid negativní. Prokázal to test výtěrem z nosohltanu, který pacient podstoupil v úterý 5. května. Podle ošetřujícího lékaře a přednosty oddělení Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny v Motole Tomáše Vymazala je nemocný v dobrém stavu, uvedla mluvčí nemocnice Hana Frydrychová.

Podle Vymazala lze konstatovat zlepšení stavu pacienta po podání experimentálního léku. „Do jaké míry je to zásluha remdesiviru a do jaké zásluha komplexní náročné intenzivní péče, nelze seriózně říci,“ uvedl. „Oddělit vliv jednoho přípravku od týdny trvající velmi náročné intenzivní péče není možné,“ dodal.

Pacient byl před podáváním léku ve velmi vážném stavu připojen na plicní ventilaci na specializované jednotce. Na stavu pacienta se podle lékaře projevilo i to, že je silně obézní a má řadu přidružených onemocnění. Teď leží na covid jednotce nemocnice a rehabilituje. Kdy bude přeložen na standardní lůžkové oddělení, nelze podle Vymazala přesně uvést. Předpokládá, že by se tak mělo stát v příštích týdnech.

Remdesivir

Experimentální lék remdesivir byl v Motole dosud podáván zatím jedinému nemocnému. Jiní pacienti s covid-19 podle Vymazala v nemocnici Motol nyní nejsou. Remdesivir se podává celkem deset dní, přičemž pacient dostane každý den jednu infuzi s dávkou léku.

Antivirotikum remdesivir firmy Gilead podává například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze svému pacientovi od 1. května. Ta také lék podala jako první v Česku nakaženému taxikáři Robertovi (53), kterého přijala 15. března na pokraji smrti. V úterý byl z nemocnice propuštěn domů.

Video  Symbol koronaviru v Česku, taxikář léčený remdesivirem: Stal se zázrak, ale...  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Do testování léků v Česku je zapojena i Nemocnice Na Bulovce a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Žádný z léků na covid-19 není oficiálně schválený, u všech jde o experimentální léčbu. Kromě remdesiviru se podávají také léky na HIV, antimalarika nebo léky na chřipku včetně japonského favipiraviru, který by měly dostat také stovky českých pacientů. Lékaři testují i možnost nemocné léčit krevní plazmou uzdravených.

jajas ( 7. května 2020 21:21 )

Tlustí (obézní) by měli platit poplatky za obezitu. Je kolem nich větší práce, prostě nežrat a hýbat se lidi!

ninga ( 7. května 2020 19:23 )

Remdesivir? tak akorát nasssrat, doktůrkové

Citronel ( 7. května 2020 17:29 )

Možná má imunitu,možná ne,to nikdo neví,ale žije,to v jakém stavu budou jeho orgány ukáže čas.Já se promořit nenechám a roušku budu nosit po zbytek života,až výrobci přestanou být nenažraní,tak přejdu na respirátor,víc mi sluší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa