Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o život pacienta (†44), který zemřel na covid-19: Přijďte se rozloučit, volali ženě a dětem. „Fajn člověk,“ popsala sestřička

Autor: pom - 
15. dubna 2020
12:11

Smutná zpráva přišla v úterý z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zemřel tam 44letý muž nakažený koronavirem, který byl hospitalizovaný několik týdnů. Podle nemocnice byl covid-19 nejspíš bezprostřední příčinou jeho smrti. Jeho stav se během neděle rapidně zhoršil, v pondělí pak z nemocnice volali jeho ženě a dětem, aby se s ním přišli rozloučit. „Takový fajn člověk,“ popsala jedna ze sestřiček.

„Muž ročník 1976 byl hospitalizovaný na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze,“ uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Zpráva o úmrtí tak mladého pacienta všechny zaskočila. Do nemocnice ho přijímali 24. března večer. Jeho stav se začal rychle zhoršovat, a tak ho uvedli do umělého spánku a připojili na plicní ventilaci. O týden později ho napojili na mimotělní oběh.

Další zlom pak přišel o velikonoční neděli, tehdy se jeho stav rapidně zhoršil, selhávaly mu orgány. O den později, na Velikonoční pondělí, pak nemocnice volala jeho ženě i dětem, aby se s ním přišly rozloučit. „Nevíme, jestli do rána přežije,“ popsala své pondělní pocity pro seriál Deník z intenzivky serveru Reflex.cz staniční sestra. „Já věřím, že on to dá. Je mladší než já,“ uvedla 46letá sestra Marcela, která je zdravotní sestrou už 27 let a z toho 12 let právě na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN v Praze.

Věřily, že to zvládne

Sestřičky věřily do poslední chvíle, že se pacient nakonec přece jen udrží. Na noční směně mu podle serveru nabíraly krev každé dvě hodiny, přicházely ale znepokojivé výsledky – v krvi měl totiž laktát – kyselinu mléčnou, která naznačuje, že organismus selhává. O půlnoci prý byla jeho hodnota v pacientově organismu 25 mmol/l, normální hodnota je přitom menší než 2 mmol/l. 

Muž v úterý časně ráno zemřel, podle nemocnice byla nemoc covid-19 nejspíš bezprostřední příčinou jeho smrti. „Pamatuju, když jsme ho přijímali. Povídali jsme si. Takový fajn člověk,“ uvedla sestřička Marcela. Podle vedoucího směny sester Michala Švarce je situace s koronavirem těžší než obvykle. „Teď jsou ti pacienti mladší, mají děti, rodiny, hypotéky,“ řekl serveru.

VFN pečovala celkem o 45 lidí s nákazou covid-19, ke středečnímu poledni jich je aktuálně 13. V nemocnici také 11 lidí nakažených virem zemřelo, sedm z nich byli senioři z domova důchodců v Michli, kde se nákaza rozšířila. S covid-19 zemřelo v Česku ke středečnímu ránu celkem 163 lidí, jedenácti z nich bylo méně než 54 let.

To, čím momentálně procházejí lékaři a sestry intenzivní péče z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pravidelně sleduje server Reflex.cz v časosběrné reportáži Deník z intenzivky. Všechny díly si můžete přečíst zde.

Z lůžka ve VFN promluvil nakažený taxikář, který jako jediný v Česku dostával experimentální lék Remdesivir:

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům.  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 16. dubna 2020 13:17 )

Ty si wool. Škoda, že jsi zrovna neměl službu, určitě jsi ho mohl zachránit. Tazikář má astma a je obezní a co jako ? To ho kvůli tomu neměli léčit ? Tak pokud bychom se měli léčit jenom zdraví lidé, tak můžeme zrušit nemocnice a doktory, protože zdraví lidé léčit ne potřebují.

spania ( 16. dubna 2020 11:46 )

Tahle nemoc je zákeřná a nevyz­pyta­telná­.Něk­do tím projde jako by nic,ale někdo zemře,ať se dělá cokoliv.Nejhorší je,že umírají mladí,střední i staří,ale i děti.Nikdo nikdy neví jak se ta nemoc k němu bude chovat.

BoziMilda ( 16. dubna 2020 08:37 )

Každý z nás může umřít kdykoliv a na cokoliv. I dvacetiletý zdravý člověk může umřít na nachlazení, pokud se to zrovna blbě sejde, tak to bylo a tak to je. Jestli chcete, můžete se tím děsit dnem i nocí, ale ve chvíli, kdy nastupujete do auta, máte daleko větší pravděpodobnost smrti, než šedesátník na koronavirus.

BoziMilda ( 16. dubna 2020 08:32 )

A ukázalo se, že to je někdo jiný, jenom si byli podobní.

BoziMilda ( 16. dubna 2020 08:31 )

Ani roboti. I ti mají někde skrytou chybu v naprogramování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa