Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Emotivní slova partnerky nakaženého taxikáře (53): Bála jsem se, že to vzdá, že umře!

Autor: shp, nec - 
5. května 2020
20:58

Celé Česko sledovalo s obrovským napětím zprávy o nakaženém taxikáři Robertovi M. (53) z Prahy. Toho nákaza koronavirem dostala na pokraj smrti. Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) udělali maximum pro jeho záchranu. Jako prvního pacienta v republice ho léčili experimentálním lékem Remdesivir. Nakažený Robert nakonec svůj boj s covid-19 vyhrál. Přežil, daří se mu dobře a v úterý 5. května ho propustili domů. Robert i jeho nejbližší si tak konečně po 56 dnech mohli od nejhoršího odpočinout. Pro CNN Prima NEWS exkluzivně o tom, co prožívala, promluvila Robertova partnerka. 

Byla to ona, kdo zavolal záchranáře, protože se jejímu muži přitížilo. „Necítil jsem se dobře, připadalo mi, že na mě něco leze. Začaly mě bolet klouby, třísla, špatně se mi dýchalo. Myslel jsem, že mám zánět průdušek, jsem astmatik, tak s tím mám zkušenost. Nakonec se přidaly teploty, pak i horečky,“ popsal pražský taxikář, jak se cítil úplně na začátku. „Když manželka přišla domů z práce a viděla mě, okamžitě zavolala záchranku,“ dodal taxikář.

S podezřením na zápal plic ho nejprve hospitalizovali v Thomayerově nemocnici, když nákazu koronavirem testy potvrdily a Robertovi se rapidně přitížilo, byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Jeho zdravotní stav byl natolik vážný, že ho napojili na mimotělní oběh ECMO. 

Všechno se sesypalo

„Bylo to nejhorší, muž mi ležel v nemocnici. Bojoval o život. My jsme včetně sestry a dvou neteří byly pozitivní. Také jeho syn. Sesypalo se to na nás všechno,“ popsala, co prožívala, partnerka Roberta Michaela pro CNN Prima NEWS. „Bála jsem se, že to vzdá, že umře,“ řekla.

Mezitím lékaři ve VFN dělali, co bylo v jejich silách. Do Česka pro něj nechali dovézt experimentální lék Remdesivir. Ten taxikáři Robertovi naštěstí zabral. Jeho zdravotní stav se začal postupně lepšit a z VFN přicházely pozitivní zprávy. „Samozřejmě jsem nemohla ani spát. Hrozně jsme čekali na tento moment, až si ho odvezeme domů. Brečeli jsme. Je to prostě...,“ dodala Michaela. A nakonec si ho přece jen domů „odvezla“, a to v úterý 5. května, kdy ho lékaři z nemocnice do domácího léčení propustili. 

fakt.fakt ( 8. května 2020 01:14 )

"Děkuju všem lékařům, předně panu docentu Balíkovi, který si vyžádal, aby mě sem z Krče přivezli sanitkou. Zasloužil se o to, že žiju."
Taxikář měl štěstí, že po několika dnech bez léčby a bez testů a za posměchu plicní lékařky v Krči, že má jen obyčejnou chřipku, byl konečně ve velmi vážném stavu převezen na Karlák do VFN na mimotělní oběh. Málo scházelo a nechali ho v Krči skapat na falešnou diagnozu nebyl ani izolován. Logicky se po Thomayerce roznesla nákaza s následky smrti u pacientů i personálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa