V Praze se podle ředitele firmy Prague City Tourism Františka Cipra  tržby v cestovním ruchu kvůli koronaviru propadly o zhruba 100 miliard a po celé ČR je to asi třikrát tolik. „Praha není jednom jedním ze 14 krajů, ale je i velmi významným přispěvovatelem do státního rozpočtu,“ poznamenal. Do hlavního města tak by podle něj měla směřovat podstatná část vládní pomoci na oživení ekonomiky.

„Krize může být šancí pro restart, pro nový začátek,“ vidí situaci poměrně optimisticky radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Přála by si, aby se Praha prezentovala jako kulturní město s vysokou gastronomií a se skvělou kulturou.

S voucherem do zoo nebo do muzea

Pomoci tomu má kampaň, která poběží na webu vprazejakodoma.cz a která má za cíl do metropole přilákat návštěvníky ze všech koutů České republiky. Každý, kdo se během letních měsíců ve městě stráví alespoň jednu noc, dostane zdarma voucher, díky kterému bude moci navštívit památky nebo zajít například do zoo a nemusí ho to stát ani korunu.

Fungovat to bude tak, že na voucheru bude pět bodů v hodnotě 200 korun. Každý den půjde využít dva z nich právě na nákup vstupenek. Domácí turisté budou moci z této poukázky během celé návštěvy utratit až pět bodů.

Vedeni Prahy si od toho slibuje, že by mohlo přilákat až sto tisíc domácích turistů, kteří by zde mohli strávit nejméně 150 tisíc nocí. Kampaň by měla podpořit hlavně hoteliéry, kteří přijdou o většinu zahraničních turistů. Ti, kteří by chtěli využít například platformy AirBnb, na voucher nárok mít nebudou. 

Čtvrt miliardy pro kulturu

Kromě hoteliérů hlásí velké propady tržeb i kulturní instituce. Praha proto na jejich podporu vyčlenila téměř čtvrt miliardy. „Věřím tomu, že nic nebrání tomu, aby se tyto peníze přerozdělily tam, kde je potřeba,“ uvedla radní Třeštíková. Poznamenala však také, že by se kultuře mělo dostat pomoci hlavně od státu.

Praha po vypuknutí pandemie ihned poskytla například individuální dotace umělcům na tvorbu online obsahu, díky čemuž mohli svá díla alespoň částečné přenést na internet. Město také podpořilo pražské nakladete nákupem knih za 10 milionů korun.

Podpora nyní bude směřovat jak do městských, tak do soukromých institucí. Na magistrátu si budou moci požádat o grant až v hodnotě 500 tisíc korun. O 20 procent se navýší také granty, které již město rozdalo. „Praha se umí postarat o své organizace,“ ujistila Třeštíková.

Fotogalerie
21 fotografií