Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČT3 pro seniory: »Z obrazovky na mě zírá zaprášená stará šmíra!« Nebo ne?

Fotografie
Televarieté byl revuální pořad Československé televize, vysílaný v letech 1971 až 1998.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
19. dubna 2020
08:00

Sloganem z titulku hodnotí část diváků seniorský kanál České televize ČT3. Další tábor pak jeho vysílání chválí do nebe. Kritici se většinou shodují: dnešní senioři jsou jinde. A mají pravdu.

Je čas omezení, čas krize, čas pro laskavost a pomoc nejslabším. O tom není pochyb. Po svém se s tím musely vypořádat i ti, kdo denně lákají miliony diváků k obrazovkám, soukromníci i veřejnoprávní Česká televize. Nabídla tedy kanál pro seniory ČT3. Dort jeho programové skladby ale (jak by se mohlo zdát) nenamíchal pejsek s kočičkou, nýbrž programové oddělení ČT. Každý den od 9:00 do 17:25 hodin nabízí archivní díla, mix roznožek a bakelitových úsměvů dávno zašlého Baletu Československé televize, hitů Karla Gotta a dalších hvězd, informací podávaných ve stylu besed v domovech seniorů, například i soutěž O poklad Anežky České či Taneční pro starší a pokročilé. Jako přílohu pak třeba Nemocnici na kraji města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, seriál Byli jednou dva písaři či aktuálně Píseň pro Rudolfa III..

Rozpaky kuchaře Svatopluka (1985) patří svým formátem k unikátům tehdejší Československé televize. Rozpaky kuchaře Svatopluka (1985) patří svým formátem k unikátům tehdejší Československé televize. | Česká televize

Pro koho servírují archiv?

Tyto seriály stojí za zmínku nejen kvůli plejádě stále oblíbených hvězd, ale zejména protože dokazují genialitu scenáristy Jaroslava Dietla (†56). V několika málo větách dokázal vystihnout charaktery svých postav a dát jim osobnost, zatímco dnešní seriály jsou plné bezduchých nositelů „product placementu“, tedy skryté reklamy. To vše doplňuje Televarieté, pestrobarevný normalizační hit zářící noblesním a inteligentním, ale místy i trapným (neboť i mistr tesař se někdy utne) humorem Vladimíra Dvořáka (†74) a Jiřiny Bohdalové (88). A diváci? Kromě zmíněného sloganu parodujícího Gottův hit, tedy „z obrazovky na mě zírá zaprášená stará šmíra“ na sociálních sítích lidé třeba píší: „Můj sedmdesátiletý otec psal do ČT, že ho program uráží a že jestli chtějí udělat seniorům radost, ať pustí koncert Black Sabbath, nebo tak něco. Vždyť Mickovi Jaggerovi je taky 76.“

Podívejte se upoutávku a reportáž o programu ČT3:

Video  ČT3 – Televize třetího věku: Od pondělí 23. března, denně od 9:00 do 17:25 hodin, v novém vysílacím standardu DVB-T2.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Pro koho je tedy ČT3? Blesku odpověděl Milan Fridrich, ředitel programu České televize. „ČT3 je retro program složený čistě z archivu České televize a jeho hlavní cílovou skupinou jsou senioři. Od počátku vysílání se záměr úspěšně naplňuje. ČT3 sleduje v době vysílání průměrně necelých 6,5% diváků ze všech lidí, co se koukají na televizi. U seniorů nad 65 let je to dokonce 9,4%, což je u nového kanálu fantastické číslo. Po necelém měsíci vysílání se ukázalo, že program přesně odpovídá záměru a že se dívají přesně ti lidé, pro které je určen,“ řekl. Pojďme si ale říci, kdo jsou oni senioři, rodiče a prarodiče, kterým je dnes kolem 70 let…

Dnešní senioři byli rebelové

Především jsou to lidé, kteří stáli na prahu dospělosti v druhé polovině 60. let, tedy v době vrcholu hnutí hippies. Jsou to lidé, kteří poslouchali Vondráčkovou a Gotta stejně jako Beatles, Simona & Garfunkela, český Olympic, Rebels, ale i Karla Kryla. Své názory prezentovali třeba na Lennonově zdi v Praze na Kampě. V době svého produktivního věku stihli i za normalizace v československých kinech žasnout nad snímky První dáma country music (1980), Příběh Tarzana, pána opic (1984), E.T. - Mimozemšťan (1982) nebo Číslo 5 žije (1986). Z nekvalitních kopií VHS a jednohlasého dabingu pak hltali Terminátora (1984), Hvězdné války (od r. 1977) i původní Star Trek (1966). Mimochodem, v aktuální anketě ve facebookové skupině Space Opera & Space SF Fans SK/CZ je pro jeho znovu odvysílání právě na ČT3 drtivá většina hlasujících, byť to samozřejmě není z hlediska práv možné.

Televarieté byl revuální pořad Československé televize, vysílaný v letech 1971 až 1998. Televarieté byl revuální pořad Československé televize, vysílaný v letech 1971 až 1998. | Česká televize

Dnešní senioři jsou pak také lidé, kteří šli do důchodu dávno po změnách v roce 1989, řada z nich slušně ovládá moderní technologie, pohybují se na sociálních sítích. Ne, Česká televize, neštrikují, neháčkují, nevěnují se samorostům jako jejich rodiče, dnešní devadesátníci. Ano, nedočkavě vyhlíželi pokračování osudů Jožina Uherčíka a spol. v seriálu Velké sedlo (1987), ale stejně tak na svou dobu drsnou podívanou Chobotnice (1984), kriminálku s inspektorem Corradem Cattanim. Dočkají se tedy tito senioři i novějších vlastních pořadů ČT z 90. let? „Z devadesátých let je na ČT3 pouze soutěž O poklad Anežky české. S novější dramatikou a dalšími pořady pracujeme ve vysílání ČT1, na Artu nebo na ČT2. ČT3 je čistě retro kanál a proto jeho program je zaměřen ryze na starší tvorbu,“ uvedl Fridrich. Možná je tedy čas přehodnotit skutečný charakter cílové skupiny nazývané senioři. Česká televize by si měla uvědomit, že i oni „mládnou“. A brzy jim takové menu přestane chutnat.

ČT3 uvede také vynikající film Romeo a Julie na konci listopadu:

Ležáky, sem tam hit

Abychom však byli spravedliví, i mezi notně zašlými ležáky vytaženými zpod regálů archivu ČT se však dají najít skvosty. Například seriál Byl jednou jeden dům (1974), jenž bude na ČT3 uveden v květnu, nebo nadčasový filmový koncert dvou hereckých osobností Romeo a Julie na konci listopadu (1972) s Danou Medřickou (†62) a Karlem Högerem (†67) v titulních rolích. S hudbou už to bude slabší… „Karla Kryla diváci často mohou slyšet na Artu, Olympic je pravidelně ve vysílání, stejně jako zahraniční interpreti a autoři. Musíte se dívat na Českou televizi jako celek. ČT3 v tomto smyslu je hlavně o nostalgii, vzpomínání, je to ryze retro…“ dodal Fridrich. Nu což, dnešní senioři si tak v karanténě sem tam nějaké to retro zakousnou, aby se pak nechali dětmi a vnoučaty navést na Netflix nebo HBO, kde si opravdu mohou vychutnat něco podle svého gusta a pak si o tom s potomky poklábosit přes Skype.

Hodnocení vysílání ČT3: 30 %

ČT3 – Televize třetího věku: Od pondělí 23. března, denně od 9:00 do 17:25 hodin, v novém vysílacím standardu DVB-T2.

lakar ( 20. dubna 2020 08:09 )

Programových variant nabídek je mnoho, tak proč se řeší zrovna tato? Např. na Déčko u nás doma nikdo nekouká a mně to rozhodně v nabídce programů nevadí. Mnoho programů je možno dnes sledovat, tak ať si každý kouká, na co chce... Nebyl by třebas program mapující úspěchy fotbalové Slavie ? Ten bych zase hltal já ! A jistě by se našlo mnoho znalců (pseudoodborníků všeho znalých), kteří by to kritizovali a vysvětlovali světu, že dokonalejší by byl program mapující historii bolševické Sparty.

Desterz ( 19. dubna 2020 18:27 )

Ano, správně mi připomínáte, že zákon hovoří nějak jinak; jsou tam minuty, procenta celkového času, hodiny od-do, atp, a bohužel de facto nejen povoluje, ale odvozením i tlačí(! §50,4) k zveřejnění sponzora. Proto také píšu imho, neboť je to žel nepostižitelné, ačkoli v tom jasně vidím formu reklamy.

RSbrukli7550 ( 19. dubna 2020 17:45 )

Tak když ČT 3 začala vysílat že to bude i takové odreagování chybí mne tam i slovenské filmy nebo seriál přece bivaly slovenské pondělky určitě film pro pamětníky by se hodil tak jako býval filmový týdeník

bilakonvalinka ( 19. dubna 2020 12:27 )

Tak ta Tv čt 3 byla prezentována, jako retro, s tím se netajili. Tak to tak beru. Koukám ráda na čt 2 a jinak všude jsou hl.reprízy různých seriálů. Skoda, že ti kritici nanapíší, co by chtěli, jaký žánr a tak... Já bych např. brala víc psycholo. filmů, ale to skoro nedávají. A ty věčné fantasmagoroviny, nebo Bondovky, tak to opravdu nééé, to je tak pro ty 12 ti leté chlapce! Ale myslím, že děti už skoro na Tv nekoukají, ti jen do mobilu )

krapotkin ( 19. dubna 2020 12:17 )

ČT3 jsem se ani nenamáhal naladit. Podle programu je většina pořadů vysílána běžně na ČT1. Zmiňovaný seriál Byl jednou jeden dům běžel někdy na podzim.

Zobrazit celou diskusi