Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Knihy z druhé ruky: „Dezinfikujeme je ozonem, zákazníci se nemusí bát," říká holešovický antikvář

Autor: veef - 
14. dubna 2020
20:45

Klasické antikvariáty s haldami zaprášených knih v dnešní době už moc „nefrčí“. Lidé si mnohem více oblíbili nakupovat knihy, a to i ty z druhé ruky, online. V době koronavirové pandemie ani antikvariáty jinou možnost nemají. Jejich prodejny musely být z nařízení vlády uzavřeny. Někteří pro své zákazníky zřídili i okénka pro osobní odběr, všichni jsou ale schopni poslat knihy až domů k zákazníkovi.

Poměrně velký propad tržeb pocítil dokonce jeden z největších online antikvariátů Knihobot. „První koronatýden spadla tržba cca na polovinu. Osobní vyzvednutí samozřejmě spadlo dramaticky. Výdejní okno sice máme, ale lidé pochopitelně zůstali doma. Pro Knihobot jako firmu je krátkodobý výpadek tržeb snesitelná věc, nějaké finanční rezervy máme. Stát se to ale před rokem, asi by nás to položilo,“ říká Dominik Gazdoš, majitel a zakladatel Knihobota.

Méně výkupů, méně směn

Museli jsme také lehce osekat směny, protože nebylo dost práce. Ubyly hlavně výkupy, takže je méně knih na zpracování. Snažíme se alespoň na některé výkupy posílat kurýry dpd a Messengeru,“ dodal Gazdoš. Po velkém propadu tržeb v prvním týdnu se naštěstí prodej zvedl a podle Gazdoše jsou dnes na 2/3 tržeb oproti době před pandemií. „Teď je důležité, co bude následovat. Jaké budou dlouhodobé dopady. Zatím se zvedají jak prodeje, tak přibývají výkupy,“ řekl majitel.

Ozonová lázeň

U Knihobota se lidé ani nemusejí obávat možné nákazy z vykoupených knih. Po výkupu jsou totiž v jejich skladu rovnou dezinfikovány. Jak? „Vyklidili jsme naši kancelář a v ní zřídili provizorní dezinfekční místnost. Knihy hodinu „koupeme“ v ozonové lázni, což zajistí, že všechny viry a patogeny budou spolehlivě zahubeny. Pak knížky putují k nafocení a na e-shop,“ vysvětluje Dominik Gazdoš.

Co ostatní?

A jak jsou na tom ostatní antikváři? „My máme dost specifické zboží. Specializujeme se na staré a vzácné tisky z 15.–20. století a malby, kresby či grafiku 20. století. Proto se nás současná opatření nikterak zvlášť nedotýkají. Starou knihu za desítky tisíc nekupujete každý den, takže pro nás žádná změna nenastala,“ vysvětluje Jan Placák, majitel antikvariátu a galerie Ztichlá klika.

Jiní zase zkouší nalákat zákazníky na zlevněné poštovné nebo dopravu zdarma. „V Praze máme dvě provozovny. Jednu v Bělehradské a druhou v Jeruzalémské. Obě jsme z důvodu vládního nařízení byli nuceni zavřít, v Jeruzalémské ale máme pro zákazníky výdejové okénko. Také jsme při nákupu nad 500 Kč zrušili poštovné, abychom nákup zatraktivnili. Na začátku byl propad tržeb velký, teď už se to docela stabilizovalo. Lidé se asi doma začínají už pořádně nudit, a tak objednávají i knihy,“ uzavřel v pozitivním duchu Tomáš Maděra, provozovatel firmy Antikvariáty.

Josef124 ( 6. srpna 2022 06:14 )

Člověk se nesmí pořád všeho tak moc bát.... Já jsem si koupil už několikátou knížku z druhé ruky z https://knihy-uceb­nice­.bigin­zerce­.cz/ a rozhodně jsem z ní nikdy nic nechytil. Žádný covid, ani nic podobnýho. Kdyby lidi radši četli knížky místo koukání na zprávy, tak bylo by všem mnohem líp .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa