Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pražští podnikatelé na pomoc od státu nečekají. „Rychleji to vyřešíme po vlastní ose,“ svěřili se

Autor: veef - 
8. dubna 2020
17:45

Kvůli šíření koronavirové infekce nařídila vláda uzavření obchodů, restaurací a dalších prostor. Pro podnikatele to představuje obrovskou zátěž, příjmy jim ze dne na den klesly na 0, ale výdaje, jako jsou nájem nebo mzdy zaměstnancům, nadále zůstávají. Vláda se proto rozhodla připravit podpůrný balíček, ale záhy se zjistilo, že většina malých a středních podnikatelů na něj nedosáhne. Zasáhl tedy magistrát a připravil vlastní program Covid-Praha. Zeptali jsme se pražských podnikatelů, jak současnou situaci zvládají a jestli program hodlají využít k tomu, aby zachránili své podniky.

Většina oslovených podnikatelů se pokusila přesunout své podnikání do online světa. Třeba Nila, obchod s módou a designovým vybavením domácnosti, nabízí svým zákazníkům online prodej s dopravou zdarma nebo možnost vyzvednout si objednané zboží v jednom z pražských obchodů prostřednictvím výdejového okénka. I přesto však majitelé počítají první úbytek tržeb. „Za období od 14. března do 6. dubna jsme oproti plánu pocítili propad o 26 %,“ řekl Blesku majitel obchodu Pavel Urban.

A co teprve podnikatel s výrazně omezenějším segmentem? Blesk.cz se zeptal i Markéty Jinochové, která kromě svého autorského papírnictví Mankai Paper pořádá i kurzy akvarelu a dělá grafiku na zakázku. „Pocítila jsem obrovský tlak a stres z toho, že jsem ze dne den přišla o dva ze čtyř svých zdrojů příjmů a stala se zcela závislou na tom, zda se bude prodávat na e-shopu, či nikoliv. Výtvarné kurzy jsem byla nucena zrušit a vracela jsem přihlášeným peníze. Showroom v Holešovicích jsem musela dle nařízení vlády zavřít a grafika na zakázku, která mi spolu s e-shopem zůstala, teď není příliš aktuální, protože firmy neví, co bude.“

Co se zaměstnanci?

Markéta si alespoň nemusí dělat starosti se zaměstnanci. „Stálé zaměstnance naštěstí žádné nemám, naplánované brigádníky jsem odvolala a se švadlenou, která je do výroby zapojena, nadále spolupracuji,“ vysvětluje.

To majitelé Nily mají zaměstnanců mnohem více. „Máme celkem 35 zaměstnanců, z nichž však většina jsou brigádníci pracující na dohodu. To jsou většinou studenti, kteří tedy zůstali doma bez práce. Stálých zaměstnanců máme 11, přičemž jsme ke každému přistupovali individuálně podle jeho možností. Se dvěma zaměstnanci jsme se rozloučili ve zkušební době, i když doufáme, že až se situace uklidní, vezmeme je zpět. Pár zaměstnanců dostalo neplacené volno nebo nemocenskou, ale většině byl úvazek snížen na 0,8, což také odpovídá celkovému snížení objemu práce,“ popisuje Urban.

Pomůže stát?

A právě pro tyto případy vláda připravila podpůrný balíček Covid-II, jenže záhy se ukázalo, že na něj skoro žádná firma nedosáhne. „Víme o programu Covid I a Covid II, na které však jako pražská firma nedosáhneme, čekáme na avizovaný Covid III,“ řekl Urban z Nily. Ani Jinochová na ně nijak nespoléhá: „Podpůrné programy jsem si zatím nezjišťovala, vím o jednorázové podpoře pro OSVČ, která by měla tento týden už snad vejít v platnost.“ Oba spíše jednají po vlastní ose. Domlouvají si s majiteli nemovitostí snížení nájemného, odklady půjček v bankách a podobně.

Budoucnost je nejistá

A jak to pražští podnikatelé vidí do budoucna? Je pro ně tahle situace dlouhodobě udržitelná? „Obtížná otázka. Pokud by měl stávající stav trvat beze změny, jsme schopni to ustát další 2-3 měsíce. Následně bychom museli dost dramaticky přenastavit byznys model a testovat, nakolik je životaschopný,“ vysvětluje Pavel Urban.

Pokud se držím pár základních pravidel, tak zatím ano. Investuji jen do výše momentálního obratu a finanční rezervy se snažím nechávat zatím v klidu. Nedělám velké plány a zboží, které je finančně náročné na výrobu, jsem dala „k ledu". Ořezala jsem všechny zbytečné výdaje a soustředím se na prodej na e-shopu. Je to pro mne velmi psychicky náročné, ale zatím se držím a doufám, že to zvládnu. Pokud by ale situace trvala déle, byl by to velký problém, bez investic byznys nekvete, ale jen přežívá,“ uzavřela Jinochová.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa